1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Omakannan koronatodistukset täydentyvät vaiheittain
Ajan­kohtai­sta

Omakannan koronatodistukset täydentyvät vaiheittain

Omakanta-palvelun kansallinen koronarokotustodistus on maksuton.

Omakannan koronatodistukset täydentyvät vaiheittain Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Suomessa valmistellaan Omakanta-palveluun koronatodistuksia, jotka täydentyvät vaiheittain. STM on antanut terveydenhuollon toimijoille ohjauskirjeen koronatodistusten antamisesta terveydenhuollosta.

Toukokuun lopulta lähtien Omakannasta on saanut kansallisen koronarokotustodistuksen, jossa näkyvät henkilön saamat koronarokotukset.

Kesäkuun 22. päivästä lähtien Omakannasta saa EU:n koronarokotustodistuksen, joka korvaa kansallisen koronarokotustodistuksen. Tavoitteena on, että 14.7. lähtien myös muut EU:n koronatodistuksista, eli todistuksen koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista saisi Omakannasta.

Omakannan koronatodistuksen voi itse tulostaa. Lisäksi toisen henkilön voi valtuuttaa käyttämään Omakantaa omasta puolestaan.

Henkilöt, joilla ei ole tähän mahdollisuutta, voivat saada paperisen version EU:n koronatodistuksista terveydenhuollon toimipaikoista viimeistään heinäkuun puolivälistä lähtien. Jos terveydenhuollon toimipaikka ei pysty tulostamaan Omakannassa olevaa EU:n koronatodistusta, terveydenhuollosta saa muun todistuksen koronarokotuksesta.

Ulkomaille matkustavien koronatesteistä voidaan periä maksu

Terveydenhuollon ammattilaiset saavat heinäkuussa käyttöönsä kansallisen tulostus- ja kirjaamispalvelun, jolla varmistetaan EU:n koronatodistuksen paperiversion saatavuus kaikista terveydenhuollon toimipaikoista myös niille henkilöille, jotka eivät käytä Omakanta-palvelua.

Omakanta-palvelun kansallinen koronarokotustodistus on maksuton. STM suosittelee, etteivät kunnat ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuussa olevat kuntayhtymät perisi maksuja kirjoittamistaan paperisista koronarokotustodistuksista henkilöiltä, joilla ei ole mahdollisuutta niitä itse Omakanta-palvelusta esittää tai tulostaa.

Sen jälkeen, kun EU-asetus koronatodistuksista on tullut voimaan heinäkuun alussa, EU:n koronatodistukset ja niiden paperiversiot ovat maksuttomia kansalaisille.

Suomesta ulkomaille matkustavien koronatesteistä voidaan EU-asetuksen perusteella periä maksu.

Kirjoittajat
Anne Seppänen

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Siedätyshoito tepsii kananmuna-allergiaan

Ruokasiedätys on toistaiseksi kokeellista hoitoa, jota ei pidä kokeilla omin päin.

Tieteessä
Delta-variantin levitessä sairaalaepidemian vaara on olemassa

Ennen riittävää rokotekattavuutta terveydenhuollossa on oltava varuillaan, arvioi Kanta-Hämeen sairaalaepidemian kokenut Iivo Hetemäki.

Tieteessä
Tekoäly auttoi tutkijoita selvittämään tupakoinnin ja syöpäkuolleisuuden yhteyttä

Tupakoivien syöpäpotilaiden kuolleisuus on suurempi kuin tupakoimattomien.

Liitossa
Tutkimus osoittaa: lääkärit valmiita kieltämään joitain vaihtoehtohoitoja lailla

Enemmistö lääkäreistä olisi valmis kieltämään joitain ns. vaihtoehtohoitoja lailla.

Ajassa
Koronakaranteeni lyhenee 10 vuorokauteen

Muutos koskee myös altistuneita sote-alan työntekijöitä.

Ajassa
THL: Koronarokotukset kaikille 12–15-vuotiaille

Nuorille annettaisiin Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.