Omega-3-rasvahapot eivät suojaa uudelta infarktilta
Sydäninfarktipotilaille ei näytä olevan hyötyä omegarasvahappojen nauttimisesta.
Tuore tutkimustulos julkistettiin meneillään olevassa Euroopan kardiologiyhdistyksen kongressissa Tukholmassa. Hollantilaisten tutkijoiden Daan Kromhautin johdolla tekemän randomisoidun ja kontrolloidun tutkimuksen tulokset julkaistaan kokonaisuudessaan uusimmassa New England Journal of Medicine -lehdessä.
Tutkimuksessa etsittiin vastausta, suojaavatko rasvahapot yhden infarktin kokeneita uusilta kohtauksilta. Tutkimukseen osallistui 4 837 miestä ja naista, iältään 60–80-vuotiaita, jotka satunnaistettiin neljään ryhmään. Yksi ryhmä sai päivittäin kalarasvoja eli EPA- ja DHA-rasvahappoja, toinen ryhmä kasviperäistä ALA-rasvahappoa, kolmas ryhmä näitä kaikkia ja neljäs ryhmä lumetta. Rasvat sekoitettiin margariiniin, jota tutkittavat käyttivät vajaan vuoden ajan.
– Kaiken kaikkiaan omegarasvat eivät vaikuttaneet uusintainfarkteihin, joskin ALA:a käyttäneillä naisilla oli uusintainfarktien ja muiden vakavien sydäntapahtumien lähes merkitsevä 27 %:n vähenemä. Jälkikäteisanalyysissä myös EPA:a + DHA:ta käyttäneille diabeetikoille näytti olevan rasvahappolisäyksestä apu, kommentoi tutkimustuloksia Suomen Lääkärilehden nettikommentissa sisätautien dosentti Robert Paul.
Lue Paulin koko kommentti tästä.