1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Omega-6-rasvahapot voivat suojata ennenaikaiselta kuolemalta
Ajan­kohtai­sta

Omega-6-rasvahapot voivat suojata ennenaikaiselta kuolemalta

Itä-Suomen yliopistossa tutkimuksessa seurattiin noin 2500 miestä keskimäärin 22 vuoden ajan.

Omega-6-rasvahapot voivat suojata ennenaikaiselta kuolemalta Kuva 1 / 1

Linolihappo on yleisin omega-6-sarjan rasvahappo. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että mitä suurempi on veren linolihappopitoisuus, niin sitä pienempi on ennenaikaisen kuoleman riski.

Monityydyttämättömien omega-6-sarjan rasvahappojen tiedetään jo vaikuttavan edullisesti esimerkiksi veren kolesterolipitoisuuteen. Silti niiden on esitetty lisäävän kroonisten sairauksien riskiä edistämällä muun muassa matala-asteista tulehdusta elimistössä, koska linolihaposta muodostuu elimistössä toista omega-6-sarjan rasvahappoa eli arakidonihappoa. Tästä puolestaan syntyy erilaisia tulehdusta lisääviä yhdisteitä. Samalla kuitenkin tiedetään, että omega-6-rasvahapot lisäävät myös tulehdusta vaimentavien yhdisteiden syntyä, tiedotteessa todetaan.

Tutkijoiden mukaan onkin haastavaa päätellä ravitsemustekijöiden vaikutuksia sairauksien ilmaantumisen riskiin tarkastelemalla pelkästään niiden vaikutuksia sairauksien riskitekijöihin.

Itä-Suomen yliopistossa toteutetun Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimuksessa vuosina 1984–1989 määritettiin seerumin rasvahappojen pitoisuudet noin 2500 mieheltä, jotka olivat iältään 42–60 vuotta. Miehiä seurattiin 22 vuoden ajan. Miehistä kuoli näiden vuosien aikana 1143 sairauksista johtuviin syihin. Onnettomuuksista ja muista syistä johtuvat kuolemat rajattiin tutkimuksesta pois.

Lue myös

Tutkittavat jaettiin viiteen ryhmään seerumin linolihappopitoisuuden perusteella. Tutkijat havaitsivat, että ylimmässä viidenneksessä ennenaikaisen kuoleman riski oli 43 prosenttia pienempi kuin alimmassa viidenneksessä. Samanlainen yhteys havaittiin kuolemansyiden tarkastelussa myös sydän- ja verisuonitautikuolleisuuteen ja muihin kuin sydän- ja verisuonisairauksista ja syövistä johtuviin kuolemiin. Yhteyttä syöpäkuolleisuuteen ei havaittu. Vastaavanlainen, mutta heikompi yhteys löydettiin myös seerumin arakidonihapolla. Merkittävää on, että tulokset olivat hyvin samanlaiset riippumatta oliko tutkittavilla jo tutkimuksen alussa sydän- ja verisuonisairaus, syöpä tai diabetes.

Tulokset tukevat aikaisempien väestötutkimuksen tuloksia, joissa suuremman linolihappopitoisuuden on havaittu olevan yhteydessä muun muassa pienempään sydän- ja verisuonisairauksien riskiin. Arakidonihapon yhteyttä pienempään kuolleisuuden riskiin ei ole aiemmin havaittu.

Tulokset on julkaistu American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä.

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.