Ajan­kohtai­sta

Omikronin voi tästä päivästä alkaen tunnistaa kahdessa päivässä

Suomessa päivitetyn sekvensointitutkimuksen avulla omikron-variantin aiheuttama koronatartunta voidaan varmistaa nopeasti.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Vita Laboratoriot Oy ja Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutti ovat päivittäneet vuoden 2021 alusta käytössä olleen sekvensointitutkimuksensa tunnistamaan SARSCoV2viruksen omikron-variantin.

Menetelmä tunnistaa myös muut EU:n tartuntataudeista vastaavan viraston ECDC:n tällä hetkellä huolestuttavina pitämät variantit, Vita Laboratiot Oy:n tiedote kertoo.

Sekvensointitutkimuksessa kartoitetaan osa koronaviruksen Sgeenistä. Variantit voidaan tunnistaa kahdessa vuorokaudessa käyttämällä nopeaa sekvensointimenetelmää ja rajaamalla sekvensointi vain varianttien toisistaan erottamisen kannalta tarpeelliseen osaan.

Mutaatiot voivat esimerkiksi tehdä viruksesta helpommin leviävän, muuttaa taudin vakavuusastetta tai vaikuttaa rokotteiden suojatehoon. Omikron-variantissa on poikkeuksellisen paljon mutaatioita, joita aiemmissa laajemmalle levinneissä virusvarianteissa ei ole ollut.

Lue myös

Omikronin mutaatioiden seurauksia ei vielä tunneta, mutta EteläAfrikasta julkisuuteen annettujen tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että omikron-variantti leviää huomattavan helposti. Saattaa myös olla, että rokotteen tai aiemmin sairastetun koronavirustaudin aikaansaama suoja on heikompi omikron-varianttia kuin tällä hetkellä Euroopassa vallitsevia variantteja vastaan, kertoo Vita Laboratorioiden kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, dosentti Sakari Jokiranta tiedotteessa.

Vita Laboratoriot toimittaa COVID19sekvensointitutkimuksia sekä yksityisen että julkisen terveydenhuollon organisaatioille. Omikron-variantti pystytään tunnistamaan 1. joulukuuta alkaen sekvensointiin lähetettävistä PCR-positiivisista näytteistä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030