Ajan­kohtai­sta

Onko epilepsialääkkeillä yhteys itsemurhariskiin?

Tuoreessa kohorttitutkimuksessa arvioidaan, että topiramaatin aiheuttama itsemurhariski on pienempi kuin gabapentiinin, lamotrigiinin, okskarbatsepiinin ja tiagabiinin.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/tabuja-Pixmac000000157144.jpg

JAMA:ssa julkaistussa kohorttitutkimuksessa epilepsialääkkeiden mielialavaikutuksista arvioidaan, että topiramaatin aiheuttama itsemurhariski on pienempi kuin gabapentiinin, lamotrigiinin, okskarbatsepiinin ja tiagabiinin.

Kuopion epilepsiakeskuksen johtaja, dosentti Reetta Kälviäinen suhtautuu varauksella analyysin tulokseen.

– Se menee hieman ristiin aikaisempien tulosten kanssa. Yleisesti ajatellaan, että esimerkiksi topiramaatti ­aiheuttaa enemmän psyykkisiä haittavaikutuksia kuin gabapentiini. Lisäksi tässä analyysissa on lääkeaineita, jotka eivät ole keskenään samantehoisia ja toisaalta vertailusta puuttuu joitakin lääkeaineita, joita pidetään riskilääkkeinä.

Kälviäisen mukaan tulokset ovat saattaneet vääristyä siksi, että psyykkisistä oireista kärsiville potilaille ­valitaan nykyisin tiettyjä, turvallisimpina pidettyjä lääkkeitä. Nyt ne näyttävät lisäävän itsemurhariskiä, vaikka kyse on valikoituneesta käyttäjäjoukosta. Kälviäisen mukaan topiramaatti ja gabapentiini ­eivät ole ensisijaisia lääkkeitä epilepsian hoitoon. Käypä hoito -suositus suosittaa paikallisalkuisen epilepsian ensisijaiseksi lääkkeeksi okskarbatsepiinia tai pitkävaikutteista karbamatsepiinia ja yleistyneeseen epilepsiaan valproaattia.

Yhdysvaltain lääkeviranomainen FDA on todennut, että ­lumekontrol­loi­duissa tutkimuksissa kaikkiin epilepsialääkkeisiin liittyy lievästi suurentunut ­itsemurhariski. Kälviäisen mukaan riski on otettava huomioon lääkettä määrätessä.

– Riippuu epilepsiatyypistä, mikä lääkeaine valitaan. Tavoitteena on käyttää lääkettä, joka aiheuttaa mahdollisimman vähän masentuneisuutta ja on mahdollisimman tehokas epilepsian hoitoon. Jos potilaalle tulee psyykkisiä haittavaikutuksia, on reagoitava herkästi ja mietittävä muita vaihtoehtoja.

Myös hoitamaton epilepsia on riski

Epilepsiaan liittyy psykiatristen liitännäissairauksien suurentunut riski. Hoitamaton sairaus lisää myös kuolleisuutta normaaliväestöön nähden. Merkittävin suoraan epilepsiaan liittyvä kuolinsyy on yllättävä äkkikuolema, jota voidaan verrata kätkytkuolemaan.

– Epilepsian tehokas hoito on erittäin tärkeää ja lääkeaine on valittava huolellisesti. Jos lääkityksestä ei tule tehoa kahden viikon kuluttua aloituksesta, ­kuten tässä JAMA:n meta-analyysissä mainitaan, voi potilas kokea, ettei hoito ­auta. Erityisen haitallista tämä on potilailla, jotka vastustavat lääkehoitoa.

Epilepsian Käypä hoito -ryhmän puheenjohtajana toimiva Kälviäinen muistuttaa, että epilepsian hoidossa ei pidä tuijottaa pelkkiä veriarvoja.

– Tärkeintä on kysyä ja kuulostella, miten potilas voi, miltä hänestä tuntuu.

Jaana Ahlblad
Kuva: Pixmac

Lue myös referaatti JAMA:ssa julkaistusta tutkimuksesta, SLL 17, s. 1508.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030