Lehti 33: Ajan­kohtai­sta 33/2000 vsk 55 s. 3196

Onko raskauspahoinvointi luonnon tapa suojella äitiä ja vauvaa?

Huonovointisuus raskauden aikana saattaa auttaa äitiä ja lasta suojautumaan ulkopuolisilta kemiallisilta aineilta ja bakteereilta, todetaan Cornellin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa.

Aamupahoinvoinnista kärsivillä naisilla on pienempi todennäköisyys saada keskenmeno kuin niillä, jotka eivät kärsi pahoinvoinnista. Samoin naisilla, jotka oksentavat raskauden varhaisessa vaiheessa verrattuna niihin, jotka tuntevat vain epämääräistä huonoa oloa.

- Kuusikymmentäkuusi prosenttia raskaana olevista naisista kärsii huonosta olosta ja pahoinvoinnista raskauden aikana, sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, professori Paul Sherman Cornellin yliopistosta.

- Havaitsimme, että naisten, jotka kärsivät näistä oireista, todennäköisyys saada keskenmeno oli pienempi kuin niiden, jotka eivät niistä kärsineet.

- Näyttää siltä, että raskauspahoinvoinnilla on positiivinen vaikutus lisääntymiselle, Sherman sanoo.

Tutkimus julkaistiin The Quarterly Review of Biology -aikakauskirjan kesäkuun numerossa. Sherman työtovereineen analysoi 56 tutkimusta, joissa käsiteltiin yhteensä 80 000 raskautta eri puolilta maailmaa.

Huonovointisuus ja oksentaminen lisääntyvät selvästi, kun sikiö on ohittanut kaikkein herkimmän kehityksen vaiheensa, tutkijat toteavat. Samaan aikaan lisääntyy äkisti raskaana olevan naisen vastenmielisyys tiettyjä ruokia, kuten lihaa, kalaa, kanaa, munia ja väkevänmakuisia vihanneksia, kohtaan.

- Raskaana olevat naiset ovat paljon herkempiä ruoan aiheuttamille sairauksille, Sherman sanoo, koska heidän immuunipuolustuksensa on luonnostaan heikentynyt sikiön vuoksi. Hän uskoo, että oksentaminen saattaa olla elimistön tapa päästä eroon mahdollisesti vahingollisista kemiallisista aineista ja bakteereista.

- Raskauspahoinvointi saa naiset välttämään tilapäisesti vaarallisia ruoka-aineita, Sherman uskoo.

Lue myös

Tutkimuksessa havaittiin, että niissä kulttuureissa, joissa liha ei ole oleellinen osa ruokavaliota, raskauspahoinvointia esiintyi vähemmän. Näissä harrastetaan enemmän kasvispainotteista ruokavaliota, varsinkin maissia. Kaikki lääkärit eivät ole yhtä mieltä tutkimuksen suorittajan kanssa.

-En usko, että jokin evoluutioon liittyvä syy voisi liittyä raskauspahoinvointiin, sanoo obstetriikan ja naistentautien professori Steven Goldstein New York University Medical Centeristä.

- On epäreilua antaa potilaiden ymmärtää, että sillä, että ei voi huonosti olisi yhteys keskenmenoon, sanoo Goldstein.

- Lisäksi, voimakkaalla pahoinvoinnilla voi olla vahingollinen vaikutus raskaudelle, jollei nainen pysty saamaan mitään ruokaa alas.


Kirjallisuutta
1
(C) Medical Presscrps News Service/Distributed by The New York Times
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030