Ajan­kohtai­sta

Onko tulevaisuus robottien?

Suomessa robottien avulla on toistaiseksi leikattu lähes yksinomaan eturauhas- ja gynekologisia syöpiä. Onko näköpiirissä tulevaisuus, jossa robotit surraavat kirurgien apuna kaikissa muissakin leikkauksissa?

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/robotti5_rs.jpg

Suomessa robottien avulla on toistaiseksi leikattu lähes yksinomaan eturauhas- ja gynekologisia syöpiä. Onko näköpiirissä tulevaisuus, jossa robotit surraavat kirurgien apuna kaikissa muissakin leikkauksissa?

Kirurgian dosentti Tom Scheinin toppuuttelee tällaisia visioita.

− Teknisesti se olisi jo nyt mahdollista, ja muualla on monenlaista kokeiltukin. Toinen asia sitten on, kuinka hyödyllistä tai järkevää robotin käyttö on erilaisissa tilanteissa.

Robottien seuraavia aluevaltauksia saattavat olla esimerkiksi thoraxkirurgia sekä peräsuolen syövän leikkaukset, joita maailmalla jo tehdäänkin. Tieteellinen näyttö hyödyistä kuitenkin puuttuu vielä.

Tom Scheininin mukaan yksi tulevaisuuden trendi on, että ihoon tehtävien viiltojen lukumäärä minimoidaan.

− Mennään sisään vaikkapa vatsalaukun tai emättimen seinämän läpi tai navasta. Saatava hyöty on tosin lähinnä kosmeettista laatua.

Reikien määrä vähenee myös, kun instrumentit muuttuvat taipuisiksi. Nyt ne ovat suoria.

Vaativiin leikkauksiin

Avokirurgiaan ja perinteiseen tähystyskirurgiaan verrattuna robottiavusteinen kirurgia parantaa näkyvyyttä leikkausalueella, vähentää komplikaatioita ja lyhentää toipumisaikaa. Kudostuho jää robottikirurgiassa yleensä vähäisemmäksi, koska työskentelytarkkuus on parempi.

Leikkauksen valmistelu vie robottikirurgiassa pidemmän ajan kuin perinteisissä menetelmissä. Tämän vuoksi robottia ei kannata käyttää kovin pieniin ja yksinkertaisiin toimenpiteisiin.

Robottikirurgian miinuspuoli on ennen kaikkea sen hinta. Alkuinvestoinnin lisäksi juoksevat kulut ovat kohtalaiset. Koska robottitekniikan omaksuminen vie aikaa, leikkaustiimin henkilökunnan tulee olla pysyvää ja motivoitunutta.

Suomessa robotti on tällä hetkellä Tampereella, Helsingissä ja Turussa. Maailmassa on yhteensä käytössä yli 1 100 leikkausrobottia. Erityisen suosittuja ne ovat Yhdysvalloissa.

Mari Vehmanen
Kuva: Laura Vesa

Lue juttu ”Robotti tuli taloon” kokonaisuudessaan perjantaina 11.6.2010 ilmestyvästä Lääkärilehdestä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030