1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Onko tulevien lääkärien syytä huolestua työllisyysnäkymistä?
Ajan­kohtai­sta

Onko tulevien lääkärien syytä huolestua työllisyysnäkymistä?

Lääkärien koulutusmäärät lisääntyvät, ja yliopistokaupungeissa alkaa olla työvoiman ylitarjontaa.

Onko tulevien lääkärien syytä huolestua työllisyysnäkymistä? Kuva 1 / 1

Lääkärien koulutusmäärät lisääntyvät 600:stä 750:een vuosina 2013–2016. Yliopistokaupungeissa alkaa nyt olla lääkärityövoiman ylitarjontaa. Pitäisikö lääketieteen opiskelijoiden olla jo huolissaan työllistymisestä, Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila?

– Lääkärityövoiman riittävyys on kriittisessä vaiheessa vuosina 2018–22, jolloin suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle. Entistä suuremmat opiskelijamäärät valmistuvat kuitenkin vasta silloin, kun eläköityvien lääkärien määrä alkaa jälleen vähentyä. Lääkäriliiton mielestä koulutusmääriä piti lisätä, mutta koulutettavien lisäys olisi pitänyt olla 50, ei 150. Toistaiseksi näyttää kuitenkin siltä, että lääkärien työllisyystilanne säilyy kohtuullisen hyvänä.

Onko todennäköistä, että entistä useammat nuoret lääkärit löytävät pätkätyöpaikan yliopistopaikkakuntien ulkopuolelta tai lähtevät ulkomaille töihin?

– Erityisesti yliopistopaikkakunnilla kilpailu työpaikoista kovenee, ja lääkärit joutuvat kiertämään aikaisempaa enemmän työn perässä, varsinkin erikoistumisaikana. Julkisen talouden kehitys vaikuttaa tietysti myös lääkärityövoiman tarpeeseen. Aina puhutaan siitä, että väestön ikääntyminen lisää palvelujen tarvetta. Kuitenkaan ei tiedetä sitä, miten paljon rahaa satsataan terveydenhuoltoon. Parikymmentä vuotta sitten lukuisat suomalaiset lääkärit lähtivät ulkomaille töihin, sentyyppistä ei ole nyt näköpiirissä.

Erikoistumispaikkaa voi joutua odottamaan. Mikä neuvoksi erikoistumista suunnittelevalle?

– Nuorista lääkäreistä 95 prosenttia aikoo erikoistua Lääkäri 2013 -kyselytutkimuksen mukaan. Ellei erikoistumispaikkoja tulevaisuudessa lisätä, lääkärit joutuvat jonottamaan entistä pitempään erikoistuakseen. Erikoistumisalaa valitessa ei kannata tuijottaa liikaa työllisyysnäkymiä. Valinnan kriteereinä on hyvä pitää omaa kiinnostusta ja erikoisalan monipuolisuutta.

Ulla Toikkanen
Kuva: Sami Perttilä

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Suomessa seulonta ei tavoita kaikkia

Kohdunkaulasyövän seulonnan peittävyys ei yllä Pohjoismaiden tasolle.

Kommentti
Eksote meni liian pitkälle

Etelä-Karjalan keskussairaalasta on tullut malliesimerkki siitä, mitä tapahtuu jos lääkäripulaa ei hoideta ajoissa, kirjoittaa Pekka Nykänen.

Ajassa
Avi moittii Siun sotea

Siun sote sai kehotuksen huolehtia riittävästä henkilömiehityksestä.

Kommentti
Vain yhteistyö pelastaa terveyskeskuksen

– Nyt tarkkana, koska sitä saa mitä tilaa, toteaa Minna Mantila.

Ajassa
Haimasyöpä voisi löytyä aiemmin

– Sain vinkkejä opetustyöhön, kiittelee Johanna Arola Sigrid Jusélius Symposiumin antia.

Tieteessä
Milloin kaulavaltimoahtauman hoito on aiheellista?

Kajoavaa hoitoa vaativa ahtauma täytyy diagnosoida viiveettä.