1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Opetusministeriön tutkija kritisoi lääkärityövoiman laskentaryhmää
Ajan­kohtai­sta 24/1999 vsk 54 s. 2820

Opetusministeriön tutkija kritisoi lääkärityövoiman laskentaryhmää

Erikoistutkija Olli Poropudas opetusministeriöstä nimeää Suomen Kuvalehdessä (31/99) esittämässään puheenvuorossa lääkäripulan syiksi lääkärien taitavan edunvalvonnan ja julkisen sektorin edustajien välinpitämättömyyden terveyspalvelujen saatavuudesta ja laadusta. Poropudas kohdistaa kritiikkinsä kärjen sosiaali- ja terveysministeriön asettamaan vuoden 1993 lääkärityövoiman laskentaryhmä III:een, joka ehdotti lääkärien koulutusmäärien supistamista kolmasosalla. Ehdotusta perusteltiin lääkärien silloisella työttömyydellä, jonka arvioitiin vain pahenevan.

Koulutusta supistettiin työryhmän ehdottamalla tavalla vuosina 1993-96, kunnes seuraava laskentaryhmä suositteli sisäänottojen palauttamista 1990-luvun alkuvuosien tasolle.

Poropudas arvostelee puheenvuorossaan kovin sanoin vuoden 1993 työryhmää mm. kehityksen väärinarvioinnista.

- Jälkiviisaus on helppo laji, vastaa Lääkäriliiton koulutuspäällikkö Hannu Halila, joka työskenteli 1990-luvun molempien lääkärityövoiman laskentaryhmien sihteerinä.

- Kuntatyönantaja esitti vuonna 1993 vankkana näkemyksenään, että lääkäreillä ei enää koskaan tule olemaan yhtä paljon työtilaisuuksia kuin lamaa edeltäneenä aikana. Tämä oli vuoden 1993 laskentaryhmän olennaisin peruste lääkärikoulutuksen supistamiseen, lääkärithän työskentelevät pääasiassa kuntapuolella, Halila sanoo.

- Ratkaisu oli siis tietoisesti työvoimapoliittinen, Halila huomauttaa vastaukseksi Poroputaalle, jonka mukaan ratkaisu ei ollut koulutuksellinen.

Lue myös

Nyt monet asiantuntijat pitävät lamavuosina tehtyä päätöstä koulutuksen supistamisesta karkeana virhearviointina, Poropudas kirjoittaa ja katsoo, että työryhmän olisi pitänyt ottaa huomioon myös työpaikkamäärien toisenlaisen kehityksen mahdollisuus.

Halila puolestaan ihmettelee, mitä tällainen varautuminen käytännössä mahtaisi merkitä:

- Miten on mahdollista varautua kahteen aivan päinvastaiseen vaihtoehtoon tilanteessa, jossa työryhmän on tehtävä päätös?

Poropudas arvostelee puheenvuorossaan lääkärityövoiman laskentaryhmän kokoonpanoa myös liiasta lääkärivaltaisuudesta ja arvioi samalla lääkärijärjestöjen osoittautuneen erityisen taitaviksi omien etujensa ajajiksi.

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Asiakkaat, potilaat ja pelisäännöt

Hämmentyneenä olen seurannut presidentti Trumpin koronan hoitotoimia, kirjoittaa Minna Kaarisalo.

Ajassa
Korona vaikutti lasten rokotuksiin

Pikkulasten rokotuksia annettiin keväällä vähemmän kuin viime vuonna.

Tieteessä
Vaihdevuosioireiden erotusdiagnostiikka

Tärkeimmät erotusdiagnostiikassa huomioitavat sairaudet ovat uniapnea ja kilpirauhasen toimintahäiriö.

Ajassa
Vastalääke ry aikoo laajentaa uusille paikkakunnille

Yhdistys on saanut 61 000 euron apurahan.

Tieteessä
Alzheimerin taudin ja työuupumuksen välillä yhteys?

Sairauksien taustalta löytyi osin samoja geenejä.