1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Opinnot sujuvat etänä Italiaan ja Romaniaan
Ajan­kohtai­sta 19/2020 vsk 75 s. 1104 - 1105

Opinnot sujuvat etänä Italiaan ja Romaniaan

Kun koronaepidemia sulki yliopistojen ovet Italiassa ja Romaniassa, Susanna Siltala ja Jerome Djeen palasivat Suomeen.

Opinnot sujuvat etänä Italiaan ja Romaniaan Kuva 1 / 2 Kuva: Mikko Käkelä
   

Milanossa neljättä vuotta lääketiedettä opiskeleva Susanna Siltala seuraa luentoja nyt netissä ja aikoo aloittaa tenttimisen kesäkuussa. Hän saapui Suomeen helmikuun viimeisellä viikolla.

– Ei ole vielä ihan varmaa, pääsenkö tekemään tenttejä kesällä. Tentit saatetaan järjestää pelkästään suullisina netin välityksellä.

Milanossa on nyt 5. ja 6. vuosikurssin lääketieteen opiskelijoita auttamassa koronapotilaiden hoidossa. Siltala on seurannut Italian tilannetta ja kertoo ihmisten viettävän siellä hyvin rajoitettua elämää. Osa opiskelutovereista joutui jäämään Milanoon, koska he eivät ehtineet lähteä kotiin ajoissa.

– Lupalapun kanssa pitää mennä kauppaankin. Kaupassakäyntipäivät on jaettu sukunimen etukirjaimen mukaan.

Suurimmalla osalla luennoista käytävä

Oikeustieteen maisteriksi valmistunut Siltala oli haaveillut lääketieteen opinnoista pitkään. Hän halusi eurooppalaiseen yliopistoon, jossa opetus on englanninkielistä. Milanon Humanitas-yliopisto valikoitui pääsykokeiden ajankohdan vuoksi.

– Pääsykoe oli syyskuussa, joten siihen jäi tarpeeksi aikaa lukea. Olin ensimmäinen suomalainen Humanitas-yliopistossa. Nyt meitä on jo kolme.

Italian lääketieteellisissä on pakko osallistua luennoille 75-prosenttisesti. Myös tenttiminen on erilaista kuin Suomessa: niin kirjallisesta kuin suullisesta osiosta pitää päästä läpi. Läsnäolopakkoon luennoilla oli totuttelemista, koska oikeustieteellisessä opiskelu on vapaampaa.

– Opiskelijat tulevat ympäri maailmaa. Suomesta Seppo Meri toimii vierailevana professorina.

Siltalaa kiinnostaa sisätautien erikoisala, mutta ala tarkentuu opintojen edetessä. Työkokemusta on kertynyt amanuenssin tehtävistä Meilahden sairaalassa Helsingissä.

Pikainen muutos suunnitelmiin

Oradean yliopistossa Romaniassa lääketiedettä opiskeleva Jerome Djeen oli helmikuussa menossa lähtöportilla Romaniaan lähtevään lentokoneeseen, kun hän päätti kääntyä takaisin.

– Kuulin silloin uutisia, että yliopisto on menossa kiinni kahdeksi viikoksi koronaepidemian vuoksi. Siitä lähtien olen opiskellut netin kautta Suomessa.

Djeen ei ehtinyt nähdä epidemian leviämistä opiskelumaassaan, sillä hän oli hiihtolomalla Suomessa, kun tartuntoja alkoi esiintyä Romaniassa. Nyt koulut ja yliopistot ovat siellä kiinni. Pian Oradean yliopistosta pitäisi tulla viesti, jatkuuko opetus vielä tänä keväänä.

Djeenillä on neljäs opiskeluvuosi menossa, ja motivaatio on kasvanut opintojen edetessä. Erityisesti immunologia tuntuu kiehtovalta.

– Syöpätaudit on yksi mahdollinen erikoistumisala tulevaisuudessa.

Lue myös

Djeen on löytänyt tasapainon opintojen ja harrastusten välille. Aluksi elämä Romaniassa tuntui olevan pelkkää opiskelua. Tämä kävi rankaksi toisen opiskeluvuoden puolivälissä.

– Ymmärsin, että tarvitsen myös harrastuksia. Pidän nyt kiinni juoksemisesta, kuntosalilla käymisestä, lukemisesta, musiikin kuuntelemisesta ja mindfulness-harjoituksista.

Afrikkaan töihin?

Djeen työskentelee nyt perushoitajana Laakson sairaalassa Helsingissä. Koronaepidemia on lisännyt kiirettä entisestään, ja työssä pitää olla erityisen varovainen.

Hän teki kaksi kuukauden mittaista harjoittelua patologialla ja psykiatrialla Lapin keskussairaalassa viime vuonna. Suunnitelmissa on tulla tekemään lääkärin töitä joksikin aikaa Suomeen valmistumisen jälkeen. Myös ulkomaisen työkokemuksen hankkiminen kiinnostaa.

– Työskentely Afrikassa on pitkäaikainen haave.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Työterveyslaitoksen koronaohje: Tilanteet voivat muuttua nopeasti

Työpaikkojen kannattaa miettiä valmiiksi toimintatavat erilaisiin tilanteisiin, Työterveyslaitos muistuttaa.

Ajassa
Hakijamäärät lääkiksiin kasvoivat

Helsingin yliopistoon pääsi pienin osuus ensisijaisista hakijoista.

Ajassa
Koronavirus aiheutti ammattitaudin 26 työntekijälle

Lähes kaikki tapaukset ovat olleet terveydenhuollon työntekijöillä.

Ajassa
Terveyden edistämisen määrärahan haku alkoi

Tavoitteena on vähentää koronakriisin negatiivisia vaikutuksia.

Ajassa
Koronasovelluksen koekäyttö alkaa

Varsinainen käyttö alkaa syyskuussa.

Tieteessä
Oireisesta aikuisesta koronaviruksen jatkotartuntoja kouluympäristössä

THL selvitti kahdessa helsinkiläisessä koulussa todetun koronatartunnan altistukset ja jatkotartunnat.