Ajan­kohtai­sta

Opiskelitko Britanniassa? Näin brexit vaikuttaa ammatinharjoittamisoikeuksiin terveydenhuollossa

Valvira antoi ohjeita kovan brexitin varalta.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on julkaissut ohjeita terveydenhuoltoalaa Britanniassa opiskelleille niin sanotun kovan brexitin varalta.

Elleivät EU ja Britannia pääse erilliseen erosopimukseen ennen 30. maaliskuuta tai eropäivää siirretä, Britanniaan sovelletaan EU- ja ETA-alueen ulkopuolisten maiden sääntöjä myös ammattipätevyyteen liittyvissä asioissa.

Jos näin käy, Britanniassa suoritettu sosiaali- tai terveydenhuoltoalan tutkinto luetaan EU-maassa suoritetuksi vain, jos se on kokonaan valmis viimeistään 29. maaliskuuta.

Jos tutkinto valmistuu 30. maaliskuuta tai sen jälkeen, pitää tutkinnon suorittajan hakea ammattioikeuksia Valviran ohjeiden mukaisesti samaan tapaan kuin missä tahansa EU- ja ETA-maiden ulkopuolella opiskelleen henkilön.

Vastaavasti myös Britanniassa lääketiedettä opiskeleviin sovelletaan EU- ja ETA-alueen ulkopuolella opiskelleiden sääntöjä, jos opiskelija haluaa saada oikeuden toimia tilapäisesti opiskelijastatuksella lääkärin tehtävissä.

Lue myös

Jos neljä tai viisi vuotta lääketieteen opintoja tulee täyteen 30. maaliskuuta tai sen jälkeen, opiskelija voi saada tilapäiset oikeudet vasta suoritettuaan viiden ensimmäisen vuoden opinnot ja lisäksi Tampereen yliopiston järjestämän kolmivaiheisen kuulustelun ensimmäisen eli kliinisten tietojen osan.

Tampereen yliopiston kolmivaiheinen kuulustelu selvittää EU- ja ETA-maiden ulkopuolella lääkäriksi opiskelleiden ammattitaitoa.

Neljän vuoden jälkeen tilapäisiä oikeuksia ei voi saada.

Vaikka Britannian eroilmoituksessa asetettu päivämäärä on vain muutaman viikon päässä, tilanne on edelleen epäselvä sen suhteen, tapahtuuko kova, sopimukseton brexit, pääsevätkö EU ja Britannia erosopimukseen vai siirretäänkö kenties eropäivää.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030