Ajan­kohtai­sta

Opiskeluterveydenhuoltoon uudet henkilöstömitoitukset

Jatkossa esimerkiksi toisella asteella edellytetään yksi kokopäiväinen lääkäri 1800 opiskelijaa kohden.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt opiskelijaterveydenhuollon oppaan uusimpien lainsäädännön ja toimintaympäristön muutosten mukaiseksi. Oppaaseen on muun muassa lisätty lääkärin ja terveydenhoitajan henkilöstömitoitussuositus.

Edellinen suositus oli vuodelta 2006. Opiskeluterveydenhuollon tehtävät ovat sen jälkeen lisääntyneet ja täsmentyneet, joten suositukset ovat olleet riittämättömiä. Myös nuorten kasvanut palveluntarve mielenterveysongelmissa on vaikuttanut mitoitussuositusten tarkistamiseen.

Yksi lääkäri 1800 tai 3300 opiskelijaa kohden

Jatkossa opiskeluterveydenhuollossa toisella asteella edellytetään yksi kokopäiväinen lääkäri 1800 opiskelijaa kohden ja korkea-asteella yksi kokopäiväinen lääkäri 3300 opiskelijaa kohden, kun vuosiloman sijaista ei ole.

Kokopäiväistä terveydenhoitajaa kohden voi opiskeluterveydenhuollossa olla toisella asteella 570 opiskelijaa ja korkea-asteella 1200 opiskelijaa, kun vuosiloman sijaista ei ole.

Opiskelijamäärän tulee olla pienempi esimerkiksi silloin, jos terveydenhoitaja tai lääkäri työskentelee useammassa kuin yhdessä toimipisteessä, opiskeluterveydenhuollossa ei ole riittäviä psykologin palveluja, opiskelijoissa on paljon aikaa vaativia nuoria, tai opiskeluterveydenhuollossa tehdään myös kutsuntatarkastukset.

Mitoitukseen vaikuttaa myös se, jos paikkakunnalla ei ole toimivaa opiskelijoiden mielenterveyspalvelujen verkostoa, käytettävissä ei ole muita terveydenhuollon ja sosiaalihuollon asiantuntijoita, tai jos ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden, lukiolaisten tai ulkomaalaisten opiskelijoiden ja opiskelijavaihtoon osallistuvien osuus opiskelijoissa on suuri.

Lue myös

Opas suunnattu koko opiskeluterveydenhuollolle

Oppaan sisällössä on otettu huomioon myös uusi laki korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta, joka tuli voimaan vuoden 2021 alussa. Sen myötä ammattikorkeakouluopiskelijoiden ja yliopisto-opiskelijoiden opiskelijaterveydenhuollon palvelut yhtenäistettiin koko maassa.

Opiskeluterveydenhuollon opas on tarkoitettu koko opiskeluterveydenhuollon henkilöstölle toiselta asteelta korkea-asteelle. Sen tavoitteena on ohjeistaa ja yhtenäistää opiskeluterveydenhuollon käytäntöjä eri puolilla maata. Oppaan laajempi päivitys tehtiin viime vuonna.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030