Osasädetys riittää ehkäisemään rintasyövän uusimista?
Säästävän leikkauksen yhteydessä annettava sädehoito todettiin yhtä tehokkaaksi vähentämään rintasyövän paikallisuusiutumista kuin koko rintaan kohdistuva ulkoinen sädehoito.
Säästävän leikkauksen aikana leikkausalueelle annettu kohdennettu sädehoito (targeted intraoperative radiotherapy) vähentää rintasyövän paikallisuusiutumista yhtä hyvin kuin leikkauksen jälkeen annettava koko rinnan sädehoito, todetaan Lancetissa julkaistussa kansainvälisessä tutkimuksessa.
Satunnaistetussa TARGIT-A-tutkimuksessa 2 232 yli 45-vuotiasta naista, joiden rintasyövän hoitosuunnitelmaan kuului rintaa säästävä leikkaus, jaettiin kahteen ryhmään: kohdennettua intraoperatiivista sädehoitoa saaviin ja ulkoista sädehoitoa koko rinnan alueelle saaviin.
Neljän vuoden kuluttua syövän paikallisuusiutuvuus oli samalla, matalalla tasolla molemmissa ryhmissä. Myös komplikaatioiden määrä oli samaa luokkaa.
Tutkijoiden mukaan yhdellä sairaalakäynnillä annettava intraoperatiivinen sädehoito on potilaalle miellyttävämpää. Se säästää myös keuhkojen, sydämen ja ruokatorven rakenteita. Lisäksi kertakäyntiin perustuva hoito on kustannustehokkaampaa ja sen avulla voitaisiin merkittävästi lyhentää sädehoitojonoja.
– Kohdennettua intraoperatiivista sädehoitoa tulisi harkita vaihtoehdoksi useiden viikkojen aikana annettavalle sädehoidolle valikoidulle potilasryhmälle, tutkijat summaavat.
He huomauttavat kuitenkin, että tuloksia voidaan hyödyntää vain potilailla, joiden profiili on samanlainen kuin tutkimuksessa olleiden. Tutkimukseen osallistuneiden potilaiden syöpä oli varhaista, säästävän leikkauksen mahdollistavaa tyyppiä. Potilaista 82 % oli alle 70-vuotiaita.
Tutkimusta kommentoineet onkologit odottavat tuloksia pitkän aikavälin seurannasta ja muista käynnissä olevista tutkimuksista, mutta kertovat olevansa nyt jo vakuuttuneita siitä, että osasädetyksestä tulee uusi standardi rintasyövän hoitoon.
Jaana Ahlblad
kuva: Pixmac