Lehti 36: Ajan­kohtai­sta 36/2013 vsk 68 s. 2185

Osastojen yhdistäminen toi lisätehoa potilastyöhön

Mia Sivula

OYS:n lastenpsykiatrian kahden akuuttiosaston yhdistäminen teki potilaan hoidosta tehokkaampaa, kertoo akuuttiosastolla työskentelevä erikoislääkäri Hannele Nurkkala.

Vuosi sitten lastenpsykiatrialla alettiin pohtia, miten poliklinikan ja kahden osaston akuuttipäivystystoimintaa voitaisiin tehostaa ja selkeyttää.

Tulppakohtia löytyikin: lasten- ja varhaisnuorten osastot olivat eri rakennuksissa, ja potilaita jouduttiin siirtelemään viikonloppuisin sen mukaan, kumpi osasto päivysti. Kaksiviikkoiset kriisijaksot pitivät viikonloppuisin sisällään löysää aikaa, jolloin potilaan hoito ei liiemmin edennyt. Lisäksi lastenpsykiatrian akuuttiosastolle tuli viikonloppuisin pitkien matkojen takaa potilaita, joiden tila olisi turvatoimin sallinut odottaa arkeen.

Akuuttihoidon keskittäminen kahden osaston sijaan yhteen toi potilaiden hoitojaksoon pysyvyyttä, kun rakennuksesta toiseen ramppaaminen loppui. Akuuttihoitojaksoa myös tiivistettiin kahdesta viikosta yhteen niin, että viikonloput olisivat vastedes tehokasta hoitoaikaa.

- Enää emme odottele ensimmäistä arkipäivää, jotta lapsen tai nuoren hoitoverkosto voidaan kutsua koolle. Aktiivinen työskentely alkaa jo viikonloppuna osastolla olevan lapsen tai nuoren ja hänen vanhempiensa kanssa. Jos välitöntä sairaalahoitoa ei tarvita, voimme kannatella kriisiytynyttä perhettä puhelinsoitoin ja tapaamisin, kertoo akuuttihoitaja Kaija Manninen.

Osaston kriisipaikat vähenivät muutoksen myötä, joten pääosaa akuuttipotilaista hoidetaan tiivistetyn avohoidon turvin.

Lue myös

Päivystyspuhelin auttaa terveyskeskuslääkäriä

Muutoksen myötä käyttöön otettiin myös päivystävä akuuttihoitajapuhelin. Akuuttihoitajan saa kiinni myös virka-ajan ulkopuolella, jos lapsen tai nuoren tilanne mietityttää. Akuuttihoitaja voi puhelun aikana ottaa tarvittaessa yhteyden lastenpsykiatrian päivystävään lääkäriin.

- Moni terveyskeskuslääkäri voi kokea helpottavana sen, että hän voi pohtia lapsen tai nuoren tilannetta ensin lastenpsykiatrian akuuttipäivystyksen kanssa sen sijaan, että hän lähettää potilaan suoraan Ouluun päivystykseen. Kaukaisimmat potilaat tulevat meille satojen kilometrien takaa, Hannele Nurkkala sanoo.

Osasto 50:llä on kuusi potilaspaikkaa. Kriisipaikkoja on kaksi, ei-kiireellisiä tutkimuspaikkoja kaksi ja hoitopaikkoja kaksi. 7-14-vuotiaat potilaat tulevat akuuttihoitoon pääsääntöisesti itsetuhoisuuden tai psykoottisen oirekuvan vuoksi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030