Oseltamiviirille resistentin A(H1N1)-viruksen epäillään tarttuneen potilaasta toisiin
Walesissa ja Pohjois-Carolinassa sairaalaosastoilla todetut oseltamiviirille resistentit A(H1N1)-tautiryppäät ovat todennäköisesti syntyneet niin, että virus on tarttunut potilaasta toisiin.
Walesissa ja Pohjois-Carolinassa sairaalaosastoilla todetut oseltamiviirille resistentit A(H1N1)-tautiryppäät ovat todennäköisesti syntyneet niin, että virus on tarttunut potilaasta toisiin, kerrotaan Maailman terveysjärjestön WHO:n tuoreessa tiedotteessa.
Kyseessä ovat potilaat, joiden immuunipuolustusjärjestelmä on heikentynyt. Oseltamiviiriresistenssiä on havaittu aiemmin myös kausi-influenssojen yhteydessä niillä potilailla, joiden immuunipuolustusjärjestelmä on heikko. Virusten kahdentuminen voi jatkua tällaisten potilaiden elimistössä pitkään viruslääkityksestä huolimatta, mikä mahdollistaa resistenttien virusten valikoitumisen.
Virus ei näytä levinneen osastoilta
Walesissa sairastui lokakuun lopussa 8 potilasta, joita hoidettiin sairaalassa vakavien hematologisten vaivojen vuoksi. Yksikään potilaista ei kuollut. Kolme potilaista on yhä sairaalassa, heistä yksi tehohoidossa.
Yhdysvalloissa 4 potilasta sairastui loka-marraskuussa kahden viikon aikana. Kolme heistä kuoli, mutta viruksen vaikutus kuolemansyyhyn on epävarma.
Kaikissa tapauksissa viruksissa oli sama mutaatio, minkä vuoksi ne ovat resistenttejä oseltamiviirille mutta ei tsanamiviirille. Toistaiseksi virusten ei ole havaittu tarttuneen osastojen henkilökuntaan tai levinneen kyseisten sairaalaosastojen ulkopuolelle.
WHO suosittaa tsanamiviirin käyttöä
WHO:n järjestämässä puhelinkonferenssissa asiantuntijat olivat yksimielisiä siitä, että immuunipuolustukseltaan heikot potilaat ovat erityisen herkkiä resistentille A(H1N1)-virukselle. He kehottavat tällaisia potilaita hoitavia lääkäreitä tarkkailemaan influenssan oireita ja seuraamaan erityisen tarkasti oseltamiviiriresistenssin ilmenemistä.
Asiantuntijoiden mukaan kyseisille potilaille tuskin riittää määrältään ja kestoltaan standardin mukainen oseltamiviirihoito. Tsanamiviirin käyttöä pitäisi harkita silloin, kun potilaan influenssa näyttää pitkittyvän oseltamiviirihoidosta huolimatta.
Jos oseltamiviirille resistenttiä virusta löytyy osastolta, jolla hoidetaan immuunipuolustukseltaan heikkoja potilaita, lääkäreiden tulisi harkita tsanamiviiria ensisijaisena hoitomuotona. Myös muiden osastolla hoidettavien potilaiden profylaktista hoitoa tulisi harkita.
WHO suosittaa seuraamaan tarkasti oseltamiviirille resistenttien virusten kehittymistä sekä niiden tarttuvuuden ja patogeenisuuden mahdollisia muutoksia. Kokemus kausi-influenssoista osoittaa, että resistentit virukset voivat levitä väestöön nopeasti ja syrjäyttää muut kannat. Näin yksi tai useampi viruslääke muuttuu tehottomaksi.
Sirpa Kulonen
Kuva: Pixmac