Ajan­kohtai­sta

Oulun lääkärivaje kärjistyi

Myllyojan hyvinvointikeskuksen akuuttivastaanotto on suljettu toistaiseksi.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1

Oulun terveyskeskuksen lääkäritilanne on heikentynyt keväällä.

Lääkärimäärä on tammi-toukokuussa kaupungin mukaan 15–23 prosenttia tavanomaista pienempi.

Esimerkiksi Myllyojan hyvinvointikeskuksen akuuttivastaanotto on väliaikaisesti suljettu eilisestä alkaen lääkärivajeen takia.

Lääkäriliiton piiriylilääkäri Timo Tuovisen tietojen mukaan tilanne on ollut hankala jo pidempään. Asiaa on käsitelty useaan otteeseen Lääkäriliiton paikallisosastossa sekä valiokunnissa. Siellä valmistellaan myös kannanottoa asiaan.

Tilanteen kärjistyminen johtuu Tuovisen mukaan ainakin osittain siitä, että Oulun terveyskeskuksessa on liian pieni virkapohja. Kokeneita yleislääketieteen erikoislääkäreitä on myös irtisanoutunut. Lisäksi yleislääketieteeseen erikoistuvia on päättänyt vaihtaa alaa. Lähtemisten taustalla on Tuovisen mukaan uupumista tilanteeseen.

Yksi uupumiseen johtanut asia hänen mukaansa on se, että ulkoistettu Sepän terveysasema suljettiin ja asukkaat ohjattiin säästösyistä toisiin hyvinvointikeskuksiin ilman, että henkilöstöä lisättiin missään. Myöskään akuuttimalli ei ole toiminut toivotulla tavalla.

Tuovisen mielestä hankala tilanne aiheuttaa Oulun terveyspalveluille imagohaittaa.

– Oulun kaupungilla on huono maine työnantajana, hän sanoo.

Sijaisten rekrytointi takkuaa

Oulun terveyskeskuksen lääkäreiden pääluottamusmiehen Pekka Niemelän mukaan Oulussa on selkeästi vähemmän lääkäreitä väestömäärään suhteutettuna kuin esimerkiksi Kokkolassa tai Kuopiossa.

– Tässä on vähän sellainen kuolemantriadi. Täällä on vähiten lääkäreitä, sairain väestö ja palkkataso on matalasta päästä, Niemelä sanoo.

Pienen virkapohjan lisäksi Oulussa on Niemelän mielestä epäonnistuttu sijaisten rekrytoinnissa. Sosiaalista mediaa ja netin mahdollisuuksia ei ole juuri hyödynnetty.

– Varmaan poliitikotkin ajattelevat, että kun on yliopistokaupunki kyseessä, kyselijöitä riittää. Mutta ei se toimi enää niin, Niemelä sanoo.

Asiaan on hänen mukaansa nyt saatu parannusta, kun kaupunki on satsannut some-markkinointiin.

Niemelällä on Tuovisen tapaan käsitys, että uupumiset ovat osaltaan vaikuttaneet irtisanoutumisiin. Hän on toisaalta saanut viestejä lääkäreiltä uupumisista ja toisaalta tietää, että lähtijöitä on ollut.

– Monia kypsyttää esimerkiksi se, että päivät venyvät ennustamattomasti, Niemelä kertoo.

Yksittäiset lähtijät eivät yleensä ole kuitenkaan kertoneet lähtönsä syitä. Niemelän mukaan harkinnassa on haastatella lähtijät, jotta saadaan parempi käsitys heidän lähtönsä syistä.

Lue myös

Johdon mukaan tilanne on tilapäinen

Vs. terveysjohtajan Liisa Kylmäsen mukaan lääkärivaje on tilapäinen. Avovastaanoton 111 lääkärinvirkaa on täynnä, mutta niistä on nyt poikkeuksellisen paljon väkeä virkavapailla, perhevapailla, erikoistumassa muualla tai sairauslomalla.

Hänen mielestään irtisanoutumisia ei ole ollut tavanomaista enempää, vaan isossa organisaatiossa niitä on luonnostaan aina jonkin verran.

Kylmäsen tiedossa on yksi erikoislääkäri, joka siirtyi yksityispuolelle. Muuten lähdöt liittyvät hänen käsityksensä mukaan henkilökohtaisiin elämäntilanteisiin, esimerkiksi paikkakunnalta muuttoon.

Hän vahvistaa, että henkilöstöä ei lisätty, kun Sepän terveysaseman väestö siirtyi kaupungin hoidettavaksi. Toimintaa hänen mukaansa tehostettiin.

Lääkärivajetta lisää hänen mukaansa hetkellisesti sekin, että uudet lääkärit valmistuvat nyt myöhemmin keväällä kuin ennen.

Virkoihin on Kylmäsen mukaan riittänyt hakijoita. Maaliskuussa 11:een avoinna olleeseen virkaan tuli 26 hakemusta.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030