Ovatko rokotukset kunnossa?
Yli 60-vuotiailla naisilla, ikäihmisillä yleensä ja 1970-luvun taitteessa syntyneillä voi olla aukkoja rokotussuojassaan.
Yli 60-vuotiailla naisilla, ikäihmisillä yleensä ja 1970-luvun taitteessa syntyneillä voi olla aukkoja rokotussuojassaan.
Kansallinen rokotusohjelma alkoi 1940-luvulla, jäykkäkouristusrokotukset aloitettiin 1956 varusmiehille ja 1957 neuvoloissa. Rokotuksia ei annettu yli 6-vuotiaille, joten vailla suojaa saattavat yhä olla ennen vuotta 1951 syntyneet naiset. Useimmat ovat kuitenkin saaneet tarpeelliset rokotukset myöhemmin.
Yli 60-vuotiaiden naisten puutteellisesta rokotussuojasta uutisoi tänään Turun Sanomat.
- Ei tiedetä, näkyykö puutteellinen rokotussuoja sairastuvuudessa, sillä esimerkiksi jäykkäkouristus ei kuulu ilmoitettavin tauteihin, kertoo tutkija Ulpu Elonsalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta. Vuosittain Suomessa sairastuu jäykkäkouristukseen muutama ihminen. Useimmat heistä ovat rokottamattomia keski-ikäisiä tai vanhuksia.
Valtakunnallista rekisteriä rokotuksista ei ole, joten oman rokotussuojan tarkistaminen on hankalaa. Suunnitelmissa on luoda sähköinen järjestelmä, josta rokotustiedot löytyisivät jatkossa keskitetysti.
Koska rokotussuojan ylläpitäminen on jokaisen omalla vastuulla, ei THL:ssakaan ole tarkkoja tietoja siitä, miten kattava rokotussuoja niillä sukupolvilla on, jotka ovat syntyneet ennen rokotusohjelmien luomista.
Tuhkarokkoa Euroopassa
Toinen mahdollinen väliinputoajaryhmä rokotteissa on 70-luvun taitteessa syntyneet, jotka eivät ole saaneet MPR-rokotetta nykyisessä muodossaan. MPR-rokotteen antaminen aloitettiin 1982. Sitä ennen tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan oli erillisiä rokotteita. Voi siis olla 70-luvulla syntyneitä, jotka eivät ole noita tauteja sairastaneet eivätkä saaneet niitä vastaan kahden annoksen rokotesarjaa.
Tuhkarokkoa on liikkeellä Euroopassakin. Marraskuussa 2006 Sveitsissä alkoi tuhkarokkoepidemia. Sairastuneita on yli 3000, lähinnä rokottamattomia lapsia ja nuoria aikuisia. Epidemia pääsi puhkeamaan erityisen voimakkaasti esille niissä Sveitsin kantoneissa, joissa rokotusten kattavuus on huono.
Hertta Vierula