• Minna Pihlava

OYS avasi sepelvaltimopotilaan digihoitopolun

Polku on suunnattu aluksi työikäisille potilaille.

OYS avasi sepelvaltimopotilaan digihoitopolun Kuva 1 / 1

OYS avasi tänään sepelvaltimopotilaan digihoitopolun.

Kyseessä on OYS:n sepelvaltimopotilaiden hoitoa varten tehty, omahoitoa helpottava sähköinen asiointipalvelu. Se on tehty Terveyskylä.fi-alustalle.

Digipolun rakentamistyössä lähtökohtana olivat kokemukset, joiden mukaan potilas tunsi jäävänsä kotiutumisen jälkeen yksin.

Tavoitteena on tehostaa hoitoprosessia, osallistaa potilasta paremmin omahoitoonsa sekä turvata sairaalan jälkeisen hoidon ja kuntoutumisen aktiivinen käynnistyminen.

– Lähdimme liikkeelle potilas keskiössä, sanoo hoitopolkua luomassa ollut sairaanhoitaja Hanna Mikkonen OYS:n kardiologian osastolta tiedotteen mukaan.

Sähköisessä kanavassa on muun muassa oirepäiväkirja, johon potilas merkitsee verenpainearvonsa, joista terveydenhuollon ammattilainen saa seurantatietoa.

Ensimmäinen kontrolli sairaalahoidon jälkeen tapahtuu sähköisesti. Siihen kuuluvat verikokeissa käynti ja digihoitopolulla täytettävä kysely.

Sähköisesti kyselyn täyttäminen kestää muutaman minuutin, kun puhelinkeskustelu on tähän mennessä vienyt sekä potilaan että ammattilaisen aikaa 10–15 minuuttia.

Kyselyn ja verikokeiden jälkeen sairaanhoitaja arvioi hoidon toteutumista ja konsultoi tarvittaessa sydänlääkäriä.

Palveluun on myös koottu potilaiden usein kysymiä kysymyksiä ja vastauksia niihin. Siellä on myös viestitoiminto kiireettömiä yhteydenottoja varten.

Sepelvaltimotautipotilaan digihoitopolku on suunnattu aluksi työikäisille potilaille. Polulle pääsee lääkärin lähetteellä.

Uusia digihoitopolkuja tulossa

Terveyskylä-verkkopalvelu ja digihoitopolut ovat osa Virtuaalisairaala 2.0 -hanketta. Kyseessä on kaikkien Suomen yliopistollisten sairaaloiden asiakaslähtöisten digitaalisten palveluiden kehittämishanke.

Terveyskylässä on myös kansallisia digihoitopolkuja kuten aikuisten insuliinipuutosdiabeetikkojen digihoitopolku, joka on jo otettu käyttöön useissa yliopistosairaaloissa.

Valmistumassa ovat lisäksi aikuispsykiatrian, selkäydinvammapoliklinikan, leikkaukseen tulijan sekä nivelreumapotilaiden hoitokanavat.

Digihoitopolut voivat kytkeytyä sairaalahoitoon tai toimenpiteeseen, mutta voivat olla myös valmennus- ja terapiaohjelmia. Kanavia rakennetaan potilas- ja klinikkalähtöisesti. Ne voivat sisältää kyselyjä, testejä ja ajanvarausmahdollisuuden, etävastaanoton tai vuorovaikutusta viestein.

Valtakunnallisesti digihoitopolkuja on nyt 85. Ne palvelevat nyt noin 10 000:ta potilasta.

Lisää aiheesta

Oraalinen antikoagulaatiohoito sydänsairauksissa
Pakkanen kuormittaa sepelvaltimotautipotilaan sydäntä
Kalaöljy ehkäisee sydäntapahtumia

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Lisää aiheesta

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Kommentti
Pitää huomata ja haluta

– Moni meistä voi vaikuttaa vanhuksen kohtaloon, kirjoittaa Heidi Wikström.

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Ajassa
Kuntodoping jää helposti huomaamatta

Kuntodoping on tuttu ilmiö myös lapsettomuusongelmista kärsivien pariskuntien kanssa työskentelevälle naistentautien erikoislääkäri Varpu Rannalle.

Liitossa
Kenen kuuluu maksaa Kanta-palveluista?

Yksi Lääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteista on siirtää Kanta-palveluiden käyttö­kustannukset valtiolle.

Pääkirjoitus
Hoivakotiin kuuluu lääkäri

Pitääkö huonokuntoisen ja muistisairaan ikäihmisen lähteä hoivakodista terveysasemalle päästäkseen lääkäriin? kysyy Pekka Nykänen.

Liitossa
Vastaanotto kuuluu potilaalle

– Tilastointi on järkevää vain, jos dataa käytetään toiminnan kehittämiseen, kirjoittaa Katri Männikkö.

Tieteessä
Akuutin umpilisäketulehduksen hoidossa tarvitaan tarkempia diagnooseja

Varjoainetehosteisella tietokonetomografiatutkimuksella saavutettiin erinomainen diagnostinen tarkkuus riippumatta radiologin kokemuksesta.