OYS yhdistää vuodeosastoja
Lähetteitä tarkastellaan ensisijaisesti konsultaatiopyyntöinä ja vuodeosastojen yhdistämistä yli tulosyksikkörajojen selvitetään Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Myös sijaisten käyttöön tartutaan aiempaa tiukemmalla kädellä.
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallitus linjasi uudet tehostamiskeinot maanantaina. Lomautuksiin sairaalassa ei ryhdytä, päinvastaisista huhuista huolimatta, vakuuttaa sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Leskinen.
Tavoitteena on saada kuriin tälle vuodelle syntymässä oleva talousarvion 7,2 miljoonan euron ylitys. Summa on 1,6 % koko budjetista. Menot halutaan pitää kurissa myös jatkossa.
– Budjetti on menossa pitkäksi ja sen suhteen oltava tiukkana, sillä ensi vuonnakaan menoraami ei saa kasvaa kuin 3 % verran, sanoo Leskinen.
Pitkällä aikavälillä tavoitteena on jopa 60 sairaansijan vähentäminen, keinona vuodeosastojen yhdistäminen.
– Tähän saakka vuodeosastot ovat olleet tiukasti yhden erikoisalan vuodeosastoja. Kuormitukset vaihtelevat kovasti eri osastojen välillä. Nyt tutkitaan yhteiskäytön mahdollisuuksia, kertoo johtajaylilääkäri Aino-Liisa Oukka.
Yhdistämissuunnitelmat kumpuavat paitsi taloudellisista tarpeista, myös henkilöstöpulasta. Tietyt osastot ovat jatkuvasti toimineet puoliteholla henkilökunnan puutteen vuoksi. Osastojen yhdistämisistä toivotaan apua myös tähän. Selvitystyö on juuri alkamassa ja tositoimiin aiotaan päästä jo ensi vuoden alusta.
– Joissakin yksiköissä yhteiskäyttöä on jo testattu ja henkilökunta on antanut lähinnä positiivista palautetta. Ihmiset ovat selvästi miettineet, mikä olisi toiminnallisesti ja taloudellisesti järkevää, sanoo Oukka.
Lähetevirrat hallintaan
Lähetteitä lukevat erikoislääkärit miettivät jatkossa, voisiko lähetteeseen vastata konsultaatiolla. Yliopistosairaalaan halutaan vain sinne kuuluvia potilaita.
– Meillä on jo nyt yksiköitä, joissa vastataan usein konsultaatiolla. Joissakin toisissa yksiköissä taas melkein kaikki lähetteen saaneet otetaan sisään, Oukka selvittää.
Menettely ei onnistu ilman hyvätasoisia lähetteitä, siksi lähettävien lääkäreiden ohjausta aiotaan kehittää. Nopeimmin budjettikuriin vaikuttaa sijaisten käyttöön puuttuminen, sillä suurin osa ylityksestä tulee henkilöstökuluista. Myös vakinaisten paikkojen täyttäminen tiukentuu. Vapaammin eletään niissä yksiköissä, joissa talous on pysynyt raameissa. Tiukkuutta on luvassa erityisesti psykiatrian tulosyksikköön sekä lasten ja nuorten tulosyksikköön.
Anne Seppänen