Pääkaupunkiseudun yhteispäivystyksiin ensi vuonna yli kuntarajojen
Pääkaupunkiseudun yhteispäivystyksiä voidaan käyttää yli kuntarajojen ehkä jo ensi vuonna. Jorvin, Peijaksen, Malmin ja Marian päivystysten käyttöä yli kuntarajojen valmistellaan "miljoonan ihmisen päivystyshankkeessa".
Alun perin HYKS:n ja seudun kuntien päivystyshankkeen tavoitteena oli palauttaa päivystyksille niiden rooli kiireellistä hoitoa tarvitsevien potilaiden hoitopaikkana. Paras-hanke herätti kunnissa kuitenkin kiinnostuksen myös mahdollisuuteen käyttää terveyspalveluja yli kuntarajojen.
- Sellainen ajatus ei ole vielä realistinen terveyspalvelujen päiväaikaisen toiminnan osalta. Päivystys sen sijaan voisi olla päänavaaja, koska päivystyshankkeen ansiosta toimintakäytännöt päivystyksissä ovat jo aika yhdenmukaiset, sanoo päivystyshankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, Espoon terveyspalvelujen johtaja Tuula Heinänen.
Hän korostaa, että kyseessä ei ole alueen terveyskeskuspäivystysten hallinnollinen yhdistäminen.
Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten valtuustot tekivät viime kesänä päätöksen, jonka mukaan tavoitteena on yhteispäivystysten käyttö yli kuntarajojen ensi vuonna.
HYKS:n erikoissairaanhoidon päivystyspisteet ovat jo nyt periaatteessa kaikkien HUS:n kuntien käytössä. Muutos koskisi niistä lähinnä Lasten ja nuorten sairaalan yhteispäivystystä. Lasten päivystyksen järjestelyihin liittyviä päätöksiä ei kuitenkaan ole vielä tehty.
Triage vähensi päivystyskäyntejä
Kuntarajat ylittävä käyttö edellyttää, että esimerkiksi hoidon tarve ja kiireellisyys arvioidaan samoin kriteerein kaikissa päivystyksissä.
- Espoon päivystykset ottivat triagen käyttöön vuosi sitten, ja päivystyskäynnit ovat sinä aikana selvästi vähentyneet. Silti terveysasemien lääkärissäkäynnit tai käynnit yksityislääkäreille eivät ole lisääntyneet. Sen sijaan käynnit hoitajien vastaanotolla ovat lisääntyneet jonkin verran, Heinänen kertoo.
Päivystyskäynnit vähenivät myös Peijaksessa, missä triage on ollut käytössä jo kauemmin.
Jotta tieto kulkisi eri sairauskertomusjärjestelmien välillä, päivystyksissä aiotaan hyödyntää Navitas-aluetietojärjestelmää, jossa Vantaan ja HUS:n tiedot jo näkyvät.
- Sen sijaan kipukohta, johon ei vielä ole saatu riittävästi muutosta, on vanhuspotilaiden nykyistä nopeampi diagnosointi ja pääsy pois päivystyksestä, Heinänen sanoo.