Ajan­kohtai­sta

Päihdelinkki tukee myös huumeidenkäyttäjien läheisiä

A-klinikkasäätiön Päihdelinkki-verkkopalvelu on nyt avannut heille oman keskustelualueen, Vilpolan.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/internet-Pixmac000000161348.jpg

Suomessa on arviolta yli 100 000 huumausaineita käyttävien läheistä. A-klinikkasäätiön Päihdelinkki-verkkopalvelu on nyt avannut heille oman keskustelualueen, Vilpolan.

A-klinikkasäätiö tuottaa Vilpola-keskustelualueen yhteistyössä Irti Huumeista ry:n kanssa. Syyskuun alusta lähtien Vilpolassa toimii kolme Irti Huumeista ry:n työntekijää vertaisohjaajana. A-klinikkasäätiön Päihdelinkin toimitus vastaa palvelukokonaisuudesta ja moderoinnista.

– Päihdelinkissä asioi kuukausittain yli 80 000 eri kävijää ja keskustelualueilla on 13 000 rekisteröitynyttä käyttäjää. Toive huumeidenkäyttäjien läheisten keskustelualueesta nousi esiin Päihdelinkin kävijäkyselyn palautteesta. Asiantuntevan vertaistuen merkitys kasvaa jatkuvasti, projektikoordinaattori Tiia Ruokosalo A-klinikkasäätiöstä sanoo.

Päihdelinkin vertaiskeskustelut on Päihdelinkin suosituin palvelu, jonne kirjoitetaan yli 200 viestiä päivässä. Vilpolaan kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen. Kirjoittaminen tapahtuu anonyymisti nimimerkillä.

Päihdelinkki on A-klinikkasäätiön tuottama matalan kynnyksen verkkopalvelu päihteistä ja riippuvuuksista. Päihdelinkissä on tietoa, tukea, testejä ja oma-apuvälineitä niin päihteidenkäyttäjille, heidän omaisilleen, ammattilaisille ja opiskelijoille.

Irti Huumeista ry on ehkäisevää ja korjaavaa päihdetyötä tekevä valtakunnallinen kansalais- ja vapaaehtoisjärjestö. Irti Huumeista ry:n toimintaan kuuluvat ohjatut läheisryhmät ja Palveleva puhelin.

Suomessa on arviolta noin 14 500-19 000 opiaattien ja amfetamiinin ongelmakäyttäjää, minkä lisäksi myös muita huumeidenkäyttäjiä. Kun perheessä on huumeidenkäyttäjä, koko perhe tarvitsee tukea. Keskustelualue Vilpolan tavoitteena on tarjota huumeidenkäyttäjien läheisille luotettavaa ja asiantuntevaa vertaistukea. Vertaisohjaajat vastaavat läheisten viesteihin, aktivoivat keskusteluja sekä auttavat tarvittaessa hakeutumaan kasvokkaisen avun piiriin.

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030