1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Päiväkotilapset syövät terveellisesti
Ajan­kohtai­sta

Päiväkotilapset syövät terveellisesti

3-vuotiaat lapset saavat päiväkodissa enemmän suositeltuja ruoka-aineita kuin kotona, kertoo suomalaistutkimus.

Päiväkotilapset syövät terveellisesti Kuva 1 / 1

Päiväkodissa ruokailleet lapset söivät enemmän tuoreita kasviksia, hedelmiä, marjoja, ruisleipää, kalaa, rasvatonta maitoa ja kasvimargariinia kuin kotona ruokailleet, ilmenee suomalaistutkimuksesta. Tutkimus julkaistiin Public Health Nutrition -julkaisun kesäkuun Suomi-teemanumerossa.

Päivähoitoryhmän lapset saivat enemmän proteiineja, ravintokuituja, tiamiinia, kaliumia ja magnesiumia sekä vähemmän sakkaroosia, kuin kotihoidossa olleet lapset. Tutkijoiden mukaan päiväkotilasten ruokavalio oli tasapainoisempi ja lähempänä kansallisia ravitsemussuosituksia.

– Taustalla saattaa vaikuttaa se, että päiväkodissa ruokalistat ovat monipuolisempia ja lasten makutottumuksia jaksetaan yrittää sitä kautta viedä terveelliseen suuntaan. Myös mallioppiminen vaikuttaa. Kun kaveri syö, voi itsekin innostua, tutkija Jenni Lehtisalo THL:stä kertoo.

Lehtisalon mukaan tutkimustulos tuonee huojennusta valistuneille vanhemmille, jotka saattavat pitää päiväkotiruokaa heikkolaatuisena.

Kaikkien lasten kohdalla ruoan kulutus vaihteli arkena viikonloppuihin verrattuna. He saivat arkisin enemmän ravintokuituja ja proteiinia sekä vähemmän sakkaroosia kuin viikonloppuina.

– Tulos on suuntaa-antava, sillä joidenkin lasten kohdalla mukaan mahtui vain yksi viikonlopun päivä. Jos ilmiö on olemassa, se johtunee siitä, että viikonloppuisin otetaan rennommin kuin arkena: herkutellaan ja syödään reissussa.

Lehtisalon mielestä kotiravitsemuksessa olisi parantamisen varaa. Tärkeintä olisi, että vanhemmat jaksaisivat yrittää tarjota lapsilleen monipuolista ruokaa, erityisesti kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 471 3-vuotiasta lasta, joista 285 hoidettiin kotona ja 186 oli kokopäivähoidossa päiväkodissa.

Sosiodemografiset tekijät eivät tutkijoiden mukaan vaikuttaneet tulokseen.

Jaana Ahlblad
kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Asiakkaat, potilaat ja pelisäännöt

Hämmentyneenä olen seurannut presidentti Trumpin koronan hoitotoimia, kirjoittaa Minna Kaarisalo.

Ajassa
Korona vaikutti lasten rokotuksiin

Pikkulasten rokotuksia annettiin keväällä vähemmän kuin viime vuonna.

Tieteessä
Vaihdevuosioireiden erotusdiagnostiikka

Tärkeimmät erotusdiagnostiikassa huomioitavat sairaudet ovat uniapnea ja kilpirauhasen toimintahäiriö.

Ajassa
Vastalääke ry aikoo laajentaa uusille paikkakunnille

Yhdistys on saanut 61 000 euron apurahan.

Tieteessä
Alzheimerin taudin ja työuupumuksen välillä yhteys?

Sairauksien taustalta löytyi osin samoja geenejä.