Ajan­kohtai­sta

Päivystäjän tarkkaavaisuus paljasti Yersinia-epidemian

Tuusulassa ja Keravalla vuonna 2006 lapsia sairastuttaneen vatsatautiepidemian jäljille päästiin, kun poikkeavaoireiset umpisuolentulehdukset saivat päivystävän sairaalalääkärin hälytyskellot soimaan.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Mari_Kemppainen_O_Hakamies_.jpg

Neljä vuotta sitten Hyvinkään sairaalan kirurgisen osaston päivystykseen saapui lyhyen ajan sisällä useita lapsia, joilla epäiltiin umpisuolentulehdusta. Päiväkoti- ja ala-asteikäiset lapset oli lähetetty sairaalaan Tuusulan terveyskeskuksesta.

– Lapsilla oli umpisuolentulehdusta muistuttava tila, eli oikeanpuoleista alavatsakipua. Laboratoriokokeiden tulokset eivät kuitenkaan täysin vastanneet umpisuolentulehdusta, sillä tulehdusparametrit, erityisesti CRP, olivat korkeat, kertoo päivystävänä sairaalalääkärinä työskennellyt Mari Kemppainen.

Koska umpisuolentulehduksen kanssa ei kannata viivytellä, lapsia päädyttiin leikkaamaan. Yhden päivän ja seuraavan yön aikana tehtiin viisi umpilisäkkeen poistoa. Tämän jälkeen umpisuolentulehdusepäilyihin alettiin suhtautua varovaisemmin.

– Aloin epäillä, että asiassa on jotakin mätää, kun potilaita tuli niin suuri määrä saman kunnan alueelta. Soitimme Tuusulan terveyskeskukseen ja kerroimme, että epäilemme vatsatautiepidemiaa.

Oireiden aiheuttajaksi osoittautui Yersinia pseudotuberculosis -bakteeri, joka oli peräisin vihannestoimittajan keskuskeittiöihin välittämästä porkkanaraasteesta. Bakteerin aiheuttamaan vatsatautiin sairastui Tuusulassa ja Keravalla kaikkiaan yli neljäsataa lasta.

Vihannestoimittajina toimivat yrittäjät tuomittiin terveysrikoksen nojalla kymmenien tuhansien eurojen vahingonkorvauksiin. Viime kuussa hovioikeus kovensi tuomiota ja yrittäjät tuomittiin korvausten lisäksi 45 päivän ehdolliseen vankeuteen.

Oireiden toistuvuus soittaa hälytyskelloja

Tarinan opetus on, että poikkeava taudinkuva voi olla merkki jostain ihan muusta sairaudesta kuin alunperin on ajateltu. Samantyyppisten oireiden toistumiseen lyhyen ajan sisällä kannattaa myös kiinnittää huomiota.

– Tässä tapauksessa epäily osoittautui oikeaksi. Epidemian varhainen toteaminen todennäköisesti esti jokusen leikkauksen, Kemppainen sanoo.

Hän kuitenkin alleviivaa, että liiallinen varovaisuus umpisuolileikkausten suhteen voi olla vaarallista epidemiatilanteessa.

– Epidemian yhteydessä päivystykseen voi tulla potilas, jonka umpisuoli on oikeasti tulehtunut. Silloin on olemassa riski, että odotetaan liian kauan ennen leikkausta, jolloin umpisuoli ehtii puhjeta ja potilaan tila muuttuu hengenvaaralliseksi.

Hyvinkään sairaalan kirurgian ylilääkäri Ulla Keräsen mielestä vatsatautiepidemian havaitseminen sujui poikkeuksellisen hyvin.

– Siitä on kiittäminen etupäivystäjämme kliinistä kokemusta, kliinistä silmää ja logiikkaa, jotka johtivat oikeille jäljille ja estivät turhia leikkauksia ja komplikaatioita, Keränen sanoo.

Lue juttu kokonaisuudessaan perjantaina ilmestyvästä Lääkärilehdestä (36/2010).

Tiina Lautala
Kuva: Olli Häkämies

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030