Lehti 21: Ajan­kohtai­sta 21/2021 vsk 76 s. 1289

Paperittomien koronarokotuksiin suunnitellaan mobiilitiimiä

Paperittomien klinikka on miettinyt Helsingin kaupungin kanssa, miten rokotus­kattavuutta voitaisiin parantaa.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
Sami Perttilä

– Ajanvaraus ja tulkkaus ovat isoja haasteita paperittomien korona­hoidossa, mainitsee Ville Holmberg.

Paperittomien klinikalla Helsingissä on nyt vähemmän kävijöitä kuin ennen pandemiaa.

Global Clinicin toiminta oli viime vuonna koronan vuoksi tauolla muutaman kuukauden siksi, etteivät klinikalla työskentelevät vapaaehtoiset altistuisi koronalle. Toiminta alkoi uudestaan viime syksynä, ja klinikka on nyt auki entiseen tapaan kerran viikossa.

Klinikalla yritetään varmistaa etukäteen, onko potilailla infektio-oireita. Jos niitä esiintyy, potilaita kehotetaan menemään koronatesteihin. Lääkkeet, sairaalahoito ja koronatestit ovat maksuttomia paperittomille.

HUS:n sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri Ville Holmberg oli mukana perustamassa paperittomien klinikkaa Helsinkiin 2011, ja hän on työskennellyt siellä alusta lähtien säännöllisesti.

Holmberg kertoo, että ajanvaraus ja tulkkaus ovat isoja haasteita paperittomien koronahoidossa. Jos testiajan varaa verkosta, täytyy olla nettipankkitunnukset. Niitä paperittomilla ei yleensä ole.

Testiajan varaaminen soittamalla saattaa olla hankalaa kieliongelmien vuoksi. Tulkkaus ei välttämättä onnistu kovin hyvin.

– Jos henkilö saa positiivisen tuloksen koronatestissä, alkaa tartunnanjäljitys. Se luo pulmia puhelimessa tehdylle tulkkaukselle, kun pitää selvittää kontaktit ja olla niihin yhteydessä.

Vaarana heikko rokotuskattavuus

Holmbergin mukaan kansainvälisesti on todettu, että maahanmuuttajilla, asunnottomilla ja paperittomilla on suurempi koronatartuntojen riski kuin muulla väestöllä. Monessa maassa näiden ryhmien koronarokotuksia priorisoidaan, koska sitä pidetään tehokkaana tapana rajoittaa epidemiaa.

– Suomessa paperittomien koronarokotukset on tarkoitus järjestää samassa tahdissa kuin muun väestön.

Lue myös

Käytännön toteutus kuitenkin aiheuttaa kysymyksiä: miten paperittomat varaavat aikoja netistä tai soittavat ajanvaraukseen? He eivät myöskään tiedä, milloin oma rokotusvuoro tulee.

Vaarana on heikko rokotuskattavuus. Paperittomien klinikka onkin miettinyt yhdessä Helsingin kaupungin kanssa, miten rokotuskattavuutta voitaisiin parantaa. Parhaillaan suunnitellaan mobiilitiimiä, joka jalkautuisi paperittomien palveluyksiköihin antamaan koronarokotuksia.

Tulevaisuuden haasteeksi Holmberg nimeää paperittomien terveydenhuoltoa koskevan lainsäädännön selventämisen.

– Helsingissä tarjotaan kaikille paperittomille kiireellinen ja välttämätön terveydenhoito sekä alle 18-vuotiaille ja raskaana oleville laajat terveydenhuoltopalvelut. Helsingin malli pitäisi saada kattamaan koko maata.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030