1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Paperittomien koronarokotuksiin suunnitellaan mobiilitiimiä
Ajan­kohtai­sta 21/2021 vsk 76 s. 1289

Paperittomien koronarokotuksiin suunnitellaan mobiilitiimiä

Paperittomien klinikka on miettinyt Helsingin kaupungin kanssa, miten rokotus­kattavuutta voitaisiin parantaa.

Paperittomien koronarokotuksiin suunnitellaan mobiilitiimiä Kuva 1 / 1 Kuva: Sami Perttilä

Paperittomien klinikalla Helsingissä on nyt vähemmän kävijöitä kuin ennen pandemiaa.

Global Clinicin toiminta oli viime vuonna koronan vuoksi tauolla muutaman kuukauden siksi, etteivät klinikalla työskentelevät vapaaehtoiset altistuisi koronalle. Toiminta alkoi uudestaan viime syksynä, ja klinikka on nyt auki entiseen tapaan kerran viikossa.

Paperittomilla on suurempi koronariski kuin muulla väestöllä.

Klinikalla yritetään varmistaa etukäteen, onko potilailla infektio-oireita. Jos niitä esiintyy, potilaita kehotetaan menemään koronatesteihin. Lääkkeet, sairaalahoito ja koronatestit ovat maksuttomia paperittomille.

HUS:n sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri Ville Holmberg oli mukana perustamassa paperittomien klinikkaa Helsinkiin 2011, ja hän on työskennellyt siellä alusta lähtien säännöllisesti.

Holmberg kertoo, että ajanvaraus ja tulkkaus ovat isoja haasteita paperittomien koronahoidossa. Jos testiajan varaa verkosta, täytyy olla nettipankkitunnukset. Niitä paperittomilla ei yleensä ole.

Testiajan varaaminen soittamalla saattaa olla hankalaa kieliongelmien vuoksi. Tulkkaus ei välttämättä onnistu kovin hyvin.

– Jos henkilö saa positiivisen tuloksen koronatestissä, alkaa tartunnanjäljitys. Se luo pulmia puhelimessa tehdylle tulkkaukselle, kun pitää selvittää kontaktit ja olla niihin yhteydessä.

Vaarana heikko rokotuskattavuus

Holmbergin mukaan kansainvälisesti on todettu, että maahanmuuttajilla, asunnottomilla ja paperittomilla on suurempi koronatartuntojen riski kuin muulla väestöllä. Monessa maassa näiden ryhmien koronarokotuksia priorisoidaan, koska sitä pidetään tehokkaana tapana rajoittaa epidemiaa.

– Suomessa paperittomien koronarokotukset on tarkoitus järjestää samassa tahdissa kuin muun väestön.

Lue myös

Käytännön toteutus kuitenkin aiheuttaa kysymyksiä: miten paperittomat varaavat aikoja netistä tai soittavat ajanvaraukseen? He eivät myöskään tiedä, milloin oma rokotusvuoro tulee.

Vaarana on heikko rokotuskattavuus. Paperittomien klinikka onkin miettinyt yhdessä Helsingin kaupungin kanssa, miten rokotuskattavuutta voitaisiin parantaa. Parhaillaan suunnitellaan mobiilitiimiä, joka jalkautuisi paperittomien palveluyksiköihin antamaan koronarokotuksia.

Tulevaisuuden haasteeksi Holmberg nimeää paperittomien terveydenhuoltoa koskevan lainsäädännön selventämisen.

– Helsingissä tarjotaan kaikille paperittomille kiireellinen ja välttämätön terveydenhoito sekä alle 18-vuotiaille ja raskaana oleville laajat terveydenhuoltopalvelut. Helsingin malli pitäisi saada kattamaan koko maata.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
THL:n Markku Tervahauta: On lääketieteen asiantuntijoiden tehtävä arvioida rokottamista, ei poliitikkojen

Tervahauta pitää hyvin epäasiallisena sitä, että epämääräisistä hallituslähteistä käsin maalitetaan julkisesti yhtä ihmistä.

Ajassa
Suomessa tutkituista näytteistä ei ole löydetty omikron-varianttia

Kaksi näytettä on tutkittu - toinen osoittautui sekvensoinnissa delta-variantiksi, toinen näyte tutkitaan vielä uudestaan, koska näytteen virusmäärä oli vähäinen.

Tieteessä
Neuroborrelioosin oireet, diagnostiikka ja hoito

Tauti oireilee useimmiten perifeeristen hermojen ja aivokalvojen tulehduksena.

Kommentti
Virheistä ei saa enää oppia kuin ennen

Potilasasiakirjojen tarkastusoikeus on elinehto hoitavan lääkärin ammatilliselle kehittymiselle, kirjoittaa Saku Pelttari.

Ajassa
Tämän vuoksi 50 koronapotilasta teho-osastoilla on tärkeä raja

Koronapotilaiden tehohoidon kansallista koordinointia johtava Matti Reinikainen kertoo tehohoidon tilanteesta.

Tieteessä
Sopivassa koronapotilaassa virus muuntuu

Muunnosten kehittymiseen ei tarvita vajaarokotettujen mannerta, vaan yksikin potilas voi riittää.