Ajan­kohtai­sta

Parasetamolista paras teho tunnissa

Tavallisimmin käytetyt kipulääkkeet saavuttavat korkeimmat pitoisuudet lapsen keskushermostossa tunnin kuluttua lääkkeen antamisesta, osoittaa väitöstutkimus.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/lapsenlaakitys_by_ella_Pixmac.jpg

Kipua, kuumetta ja tulehdusta lievittävillä tulehduskipulääkkeillä on on kaksi vaikutuspaikkaa: kipeä kohta ja keskushermosto eli aivot ja selkäydin. LL Elina Kumpulaisen väitöstutkimuksessa selvitettiin, miten tavallisimmin käytetyt tulehduskipulääkkeet kulkeutuvat lasten keskushermostoon.

Tutkimuksessa todettiin, että ibuprofeeni, diklofenaakki, ketorolaakki, indometasiini ja parasetamoli kulkeutuvat lasten aivo-selkäydinnesteeseen, jossa korkeimmat lääkeainepitoisuudet havaittiin tunnin kuluttua.

Lääkeaineiden välillä havaittiin myös eroja. Parasetamolin pitoisuudet aivo-selkäydinnesteessä olivat yhtä suuria kuin pitoisuudet veressä, kun taas muiden lääkkeiden pitoisuudet olivat pienempiä, noin sadasosa siitä, mitä veressä. Tämä ero lääkkeiden välillä ei kuitenkaan vaikuta niiden tehoon, sillä vaikutustapa on erilainen.

Tutkimukseen osallistui 160 lasta, jotka olivat 3 kuukauden – 12 vuoden ikäisiä ja jotka tulivat sairaalaan alavartalon leikkaukseen. Ennen leikkausta lapsille annettiin laskimoon yksi annos tulehduskipulääkettä. Heiltä otettiin verinäyte ja aivo-selkäydinnestenäyte selkäpuudutuksen yhteydessä. Lääkeainepitoisuudet mitattiin herkällä kaasukromatografia-massaspektrometria -menetelmällä.

Tutkimuksessa lääke annettiin laskimoon eli nopeinta annostelureittiä.

- Siitäkin huolimatta aivo-selkäydinnesteen lääkeainepitoisuudet nousivat vasta tunnin kuluttua. Tableteista ja lääkeliuoksista imeytyminen lisää viivettä. Siksi lääke kannattaakin antaa heti, kun lapsella on kipua. Lääke kannattaa yleensä antaa suun kautta, Kumpulainen toteaa.

Kumpulaisen väitöskirja ”Central Nervous System Permeation of Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs and Paracetamol in Children” (Tulehduskipulääkkeiden ja parasetamolin kulkeutuminen keskushermostoon lapsilla) tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 12.5.2010.

kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030