1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Pehmeitä rasvoja, kuitua ja D-vitamiinia odottaville äideille
Ajan­kohtai­sta

Pehmeitä rasvoja, kuitua ja D-vitamiinia odottaville äideille

Suomalaistutkimuksessa selvitettiin raskaana olevien naisten ravinnonsaantia. Ruoankäytössä esiintyi yllättävän paljon vuodenaikavaihtelua.

Pehmeitä rasvoja, kuitua ja D-vitamiinia odottaville äideille Kuva 1 / 1
Suomalaistutkimuksessa selvitettiin raskaana olevien naisten ravinnonsaantia. Ruoankäytössä esiintyi yllättävän paljon vuodenaikavaihtelua.

Tutkimuksen mukaan raskaana olevien naisten ravinnon laatu ja ruokailutottumukset ovat parantuneet. Ruokavalioon pitäisi silti lisätä kuitua ja pehmeitä rasvoja. Tutkimuksessa seurattiin raskaana olevien naisten ravitsemusta vuosina 1997–2004. Tutkittavana oli kaiken kaikkiaan 4 800 naista.

Rasvan keskimääräinen saanti vähentyi seuranta-aikana, kun taas proteiinin ja hiilihydraattien sekä kuidun saanti lisääntyi. Nestemäisten maitotuotteiden D-vitaminointi näkyi D-vitamiinin saannin lisääntymisenä. Silti D-vitamiinin saanti jäi edelleen alle suositusten.

Ruoankäytössä ilmeni yllättävän paljon vaihtelua vuodenaikojen mukaan. Syksyllä ja talvella käytettiin runsaammin juureksia, keväällä ja kesällä lehtivihanneksia. Talvella kasvisten yhteiskulutus oli selvästi alhaisempaa kuin muina vuodenaikoina.

Kesällä lomien vaikutus näkyi poikkeuksellisen runsaana makkaran, virvoitusjuomien ja jäätelön kulutuksena, mikä heijastui esimerkiksi kokonaisrasvansaantiin.

THL:n tutkija Marianne Prasad muistuttaa THL:n tiedotteessa, että raskaana olevien naisten pitäisi kiinnittää huomiota riittävään pehmeän rasvan, folaatin ja D-vitamiinin saantiin. Pimeään vuodenaikaan pitäisi varmistaa riittävä D-vitamiininsaanti. Suositeltava annos on tällä hetkellä 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Tutkimus julkaistiin Public Health Nutrition –lehdessä.

Kuva: Panthermedia

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Matala vasta-ainetaso ennustaa maitoallergian paranemista

Vasta-ainetaso auttaa arvioimaan, kenelle kannattaa aloittaa siedätyshoito.

Ajassa
EMA selvittää kapesitabiinin käyttäjien seulonnan tarvetta

Entsyymipuutos voi olla lääkkeen käyttäjälle hengenvaarallinen.

Tieteessä
Suojaako rotavirusrokote tyypin 1 diabetekselta?

Tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus pieneni australialaislapsilla rokotteen antamisen jälkeen, selviää JAMA Pediatrics -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Ajassa
Thaimaasta palanneilla matkailijoilla useita chikungunya-tartuntoja alkuvuonna

Viisi suomalaista matkailijaa samasta turistiryhmästä sairastui kuumetautiin tammikuussa.

Ajassa
Mehiläinen teki päätöksen lääkärien ikärajoista

Mehiläisessä vastaanottoa pitävillä lääkäreillä ei ole absoluuttista yläikärajaa.

Kommentti
Tietoisten valintojen äärellä

Pakkaan laukkuni ja suuntaan uuteen, outoon maahan, kirjoittaa Heidi Wikström.