Perimä vaikuttaa makeanhimoon
Makeiden ruokien käyttö on yhteydessä perintötekijään. Sen sijaan suolamieltymys on pääosin ympäristön muokkaama, todetaan väitöstutkimuksessa.
Sekä perhetutkimus että kaksostutkimukset osoittivat, että noin puolet eroista makean mieltymyksissä johtui geneettisistä tekijöistä. Sama tulos saatiin sekä makutesteissä että kyselylomakkeilla. Sen sijaan suolaisen maun aistimukset ja mieltymykset eivät olleet periytyviä. Lisäksi saatiin selville, että kromosomissa 16 sijaitsee geneettinen tekijä, joka on yhteydessä makeiden ruokien käytön useuteen.
FM Kaisu Keskitalon väitöskirja-aineistoon osallistui yhteensä yli 5 000 vapaaehtoista koehenkilöä neljässä tutkimuksessa.
Muuttujien yhteyksien tarkempi tarkastelu osoitti, että samat geneettiset ja ympäristötekijät vaikuttavat eri makean mittareilla saatuihin tuloksiin, mutta eri makean mieltymyksen testit mittaavat ilmiötä hieman eri näkökulmasta. Kun edelleen tarkasteltiin rasvaisten ruokien miellyttävyyden ja käytön, ruokakäyttäytymisen (syömisen rajoittaminen, kontrolloimaton syöminen, tunnesyöminen) ja painoindeksin yhteyksiä kaksospopulaatioissa havaittiin, että yhteys ruokavalion ja lihavuuden välillä kulkee ruokakäyttäytymismallien kautta.
Ruokavalio on tärkeä terveyteen ja monien sairauksien puhkeamiseen vaikuttava tekijä. Kehittyneissä maissa ruokavalinnat määräytyvät pitkälti makumieltymysten perusteella. Suolamieltymykset ovat tämän tutkimuksen perusteella muokattavissa ravitsemuskoulutuksen, altistuksen ja oppimisen avulla helpommin kuin makean mieltymykset.
FM Kaisu Keskitalon elintarviketeknologian väitöskirja A matter of taste: genetic and environmental influences on responses to sweetness tarkastetaan Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa perjantaina 7.3.2008.
Marianne Jansson