Lehti 24: Ajan­kohtai­sta 24/2008 vsk 63 s. 2209

Perusterveydenhuolto kuntoon vuodessa?

Sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkäri Kati Myllymäki irtisanoutui virastaan toukokuussa. Hänen tilalleen ministeriöön on haettu määräaikaista ylilääkäriä vuoden pestiin. Uuden ylilääkärin tehtävänä on osallistua perusterveydenhuollon kehittämiseen ja ohjaamiseen. Tehtäviin kuuluu erityisesti osallistuminen terveydenhuoltolain valmisteluun ja Kaste-ohjelman toimeenpanoon.

Miksi ylilääkäriä haetaan vain vuoden määräajaksi, kansliapäällikkö Kari Välimäki?

Kati Myllymäen vakanssi on ollut määräaikainen. Hän irtisanoutui ennen määräajan päättymistä. Määräaikaa oli jäljellä vajaa vuosi ja me pidensimme sitä niin paljon kuin meillä riittää määräaikaisuuden perusteita.

Kuinka pitkä Kati Myllymäen määräaika oli alun perin?

Se on ollut useammassa palassa. Kysymys on siitä, että meidän täytyisi vähentää ministeriöstä 45-50 pysyvää vakanssia vuodesta 2005 vuoteen 2011. Se tarkoittaa sitä, että emme pysty luomaan uusia vakansseja muuta kuin vähentämällä entisiä, ja se on hyvin kivulias prosessi tällaisessa hallinnossa. Joudumme palkkaamaan henkilöitä ainoastaan määräaikaisiin tehtäviin emmekä pysty perustamaan uusia vakansseja.

Onko perusterveydenhuollon kehittäminen todella pätkätyötä?

Lue myös

Ei. Kysymys on nimenomaan siitä, mikä on Paras-hankkeeseen liittyvä vaihe ja terveydenhuoltolakiin liittyvä kokonaisuus. Hallitusohjelmassa sanotaan, että lähtökohtana on perusterveydenhuollon vahvistaminen. Ministeriössä on sama lähtökohta: uudella ylijohtajalla [Päivi Sillanaukeella] on perusterveydenhuollosta selkeästi kokemusta ja hänen tehtävänään on lähteä kehittämään osastoa siihen suuntaan, että hallitusohjelman painotus toteutuu. Meillä on selvä tavoite lisätä henkilöstöä perusterveydenhuollon puolella vakituisiin virkoihin. Se edellyttää sitä, että me samanaikaisesti pystymme vähentämään henkilöstön kokonaismäärää hallituksen tuottavuusohjelman mukaisesti.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030