PET/TT-kuvantaminen ratkaisee ristiriitaisia syöpädiagnooseja
LL Saila Kauhasen mukaan menetelmä on omiaan selventämään etenkin neuroendokriinisten kasvainten leviämistä silloin, kun perinteiset kuvantamistulokset ovat ristiriitaisia.
Uusi PET/TT -kuvantamismenetelmä toisi tehokkaasti lisätietoa haima- ja neuroendokriinisten syöpien leviämisepäilyihin, osoittaa LL, vatsaelinkirurgian erikoislääkäri Saila Kauhasen perjantaina Turun yliopistossa tarkastettava väitöstyö.
Menetelmä on vakiintumassa näiden syöpien kliiniseen tutkimiseen. Kauhasen tutkimusaineistossa PET/TT -menetelmä vaikutti kliiniseen hoitoon joka neljännellä haimakasvainpotilaalla ja kahdelle kolmesta NE-syöpäpotilaasta.
PET/TT -kuvantamista on käytetty jo vuosia monien syöpätautien leviämisen ja taudin uusiutumisen todentamiseen. Näyttö sen soveltuvuudesta haima- ja NE-syöpien tutkimiseen on kuitenkin ollut puutteellista.
Kauhasen mukaan menetelmä on erityisen luotettava etenkin neuroendokriinisten syöpien leviämisen ja lisämunuaisytimen hormiinia erittävien kasvaimien eli feokromosytoomien ensivaiheen diagnostiikassa.
PET/TT -kuvantamislaitteita on Suomessa kaikissa yliopistosairaaloissa, yhteensä viisi kappaletta. NE-syöpien kuvantamisessa käytettävän 18F-DOPA-merkkiaineen valmistus onnistuu tällä hetkellä ainoastaan Turun PET-keskuksessa.
Kauhanen sanoo, että haimasyövän leviämisen tutkimiseen PET/TT -kuvantaminen soveltuu tapauksissa, joissa perinteinen kuvantaminen antaa ristiriitaisia tuloksia ja etenkin etäpesäkkeiden löytämisessä.
Haimasyövän tutkimisessa käytettävää sokerianalogia (18F-FDG) käytetään kaikissa Suomen yliopistosairaalossa.
– Tulevaisuudessa voi syntyä tarvetta uusille PET-keskuksille, kun uuden kuvantamismentelmän indikaatiot laajenevat, Kauhanen arvioi.
Juha-Pekka Honkanen