1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Pharmaca Fennicasta kolmiosainen
Ajan­kohtai­sta 36/1999 vsk 54 s. 4527

Pharmaca Fennicasta kolmiosainen

Vuoden 2000 Lääkäripäivillä jaetaan aikaisemman käytännön mukaan lääkäreille Pharmaca Fennica 2000 -kirja. Postitse sen saavat ne, jotka eivät hae kirjaa Lääketietokeskuksen näyttelyosastolta.

Teos jakautuu nyt kolmeen osaan. Niistä osat II ja III sisältävät aikaisempaan tapaan täyspitkät, aakkosjärjestyksessä esitetyt valmisteyhteenvedot. Uutuutena on osa I, joka sisältää tiivistelminä keskeiset tiedot täyspitkistä valmisteyhteenvedoista. Lisäksi ykkösosaan tulevat perinteisesti keltaiselle paperille painetut perustiedot valmisteista terapiaryhmittäin.

Tiivistelmiä on vähän yli tuhannesta valmisteesta; sellainen puuttuu mm. useimmista itsehoitolääkkeistä sekä vain sairaaloissa käytettävistä, lähinnä parenteraalisesti annosteltavista valmisteista. Näistä saa lisätiedot vain osien II ja III täyspitkistä yhteenvedoista, kuten tähänkin asti.

Tiivistelmien laatimistyöhön on ryhdytty kirjan käyttäjien toivomuksesta, sillä yhä pitemmiksi muuttuvista valmisteyhteenvedoista voi olla vaikea löytää nopeasti tietoa, jota tarvitaan lääkkeen valinnassa.

Lue myös

Tiivistelmien pituus on täyspitkiin verrattuna 15-20 % niiden sisältämästä merkkien määrästä. Mukana ovat tiedot, joita lääkäri tarvitsee valmisteen valintaa, reseptin kirjoitusta sekä potilaan ohjeistusta varten. Esimerkiksi farmakodynamiikkaa ja -kinetiikkaa koskevat tiedot löytyvät vain täyspitkistä yhteenvedoista. Kaikki kolme kirjaa muodostavat edelleen kokonaisuuden, koska mm. varoituksia, haittavaikutuksia ja interaktioita koskevat tiedot on mainittu tiivistelmissä lyhyesti sekä kehotuksella katsoa yksityiskohdat osasta II tai III.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.