Ajan­kohtai­sta

Pienimmät suurimpiin vaikeuksiin

Sähköisen reseptin kirjoittamiseksi tarvittavan palvelun kustannukset saattavat tehdä yhden lääkärin vastaanottojen toiminnan mahdottomaksi.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_A4911215_hiirikasi2.jpg

Hallituksen lakiesitys sähköisestä lääkemääräyksestä ajaa vaikeimpaan tilanteeseen pienet yhden lääkärin vastaanotot. Niillä ei ole varaa hankkia tarvittavia laitteita, arvioi yksityislääkäri Marjut Laurikka-Routti.

Lääkäriliiton mukaan viime viikolla annettu lakiesitys pakottaa lääkärit määräämään lääkkeen sähköisesti lähes kaikissa tilanteissa.

– Yksityislääkäreille, kaikille itsenäisille pienille yrittäjille tulee ilmeisesti velvollisuus paitsi e-reseptiin myös sähköisiin potilaskertomuksiin. Reseptin kirjoittamiseksi tarvittavan palvelun kustannukset saattavat tällöin nousta jopa 12 000 euroon, Laurikka-Routti sanoo.

Yhden lääkärin vastaanotot ovat enimmäkseen psykiatrien vastaanottoja.

– Valtiovallan täytyisi ymmärtää, että näiden yksikköjen liikevaihto on varsin vähäinen. Tällaiset vaatimukset voivat tehdä toiminnan mahdottomaksi. Jos kustannukset estävät järjestelmän hankinnan, potilaat joutuvat hakeutumaan muualle saadakseen lääkityksensä.

Esityksen mukaan paperi- ja puhelinreseptiä voisi käyttää vain, jos hoidon tarve on välitön ja jos käytön syy on erityisen perusteltu, esimerkiksi tekninen häiriö. Syyksi ei riitä se, ettei lääkärillä ole tarvittavia laitteistoja ja tietoliikenneyhteyksiä.

– Jos mahdollisuus puhelinresepteihin viedään, tarvitaan halpa vaihtoehto, jonka jokainen lääkäri voi ottaa käyttöönsä. Me hoidamme aika paljon potilaita vastaanottojen ulkopuolellakin. Jos järjestelmä on kallis, sitä ei oteta käyttöön.

Itsenäisenä ammatinharjoittajana toimivat lääkärit ja sellaiset yksityisen terveydenhuollon toimintayksiköt, joissa kirjoitetaan alle 500 reseptiä vuodessa, voisivat esityksen mukaan laatia paperi- ja puhelinreseptejä vuoden 2015 loppuun saakka.

– Olisi kohtuullista, että eduskunta saisi esityksen käsitellyksi helmikuussa, jotta nämä lääkärit ehtivät reagoida siihen, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Eduskunta alkaa käsitellä esitystä aikaisintaan ensi viikolla.

Suvi Sariola

Kuva Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030