Pikaiset A(H1N1)-rokotukset säästäisivät ihmishenkiä
A(H1N1)-virusta vastaan suunnatun rokotuskampanjan aloittaminen muutamaa viikkoa aiemmin voisi pelastaa lähes 600 ihmishenkeä ja säästää yli 150 miljoonaa dollaria New Yorkin kokoisessa kaupungissa.
A(H1N1)-virusta vastaan suunnatun rokotuskampanjan aloittaminen muutamaa viikkoa aiemmin voisi pelastaa lähes 600 ihmishenkeä ja säästää yli 150 miljoonaa dollaria (noin 106 miljoonaa euroa) New Yorkin kokoisessa kaupungissa, todetaan Stanfordin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Tutkimus julkaistiin tänään Annals of Internal Medicine -lehdessä.
Tutkimuksessa mallinnettiin pandemian leviämistä suurkaupunkialueella, jonka väestö vastaisi 8,3 miljoonan asukkaan New Yorkia. Tulosten mukaan väestön rokottaminen lokakuussa säästäisi enemmän rahaa ja henkiä kuin marraskuussa. Molemmissa tapauksissa rokotuksista näyttäisi olevan enemmän hyötyä kuin rokottamatta jättämisestä.
Kaupunkilaisten rokottaminen lokakuussa estäisi yli 2 000 kuolemantapausta ja säästäisi lähes 470 miljoonaa dollaria, kun vasta marraskuussa rokottamalla säästyisi noin 1 470 ihmishenkeä ja 300 miljoonaa dollaria verrattuna siihen, ettei rokotteita käytettäisi lainkaan.
– Kustannuksia ja ihmishenkiä säästävin menetelmä on rokottaa mahdollisimman paljon ihmisiä mahdollisimman nopeasti, tutkija Nayer Khazeni tiivisti tulokset Stanfordin yliopiston julkaisemassa lehdistötiedotteessa.
Rokotuskampanja käynnistyi eilen
Viitaten New Yorkin kaupungin sikainfluenssan vastaiseen rokotusohjelmaan vuonna 1976 tutkijat arvioivat, että merkittävä osuus suurkaupungin väestöstä voitaisiin rokottaa kymmenessä päivässä.
Yhdysvaltain terveysviranomaisten mukaan A(H1N1)-viruksen vastaisia rokotteita ei kuitenkaan riitä massarokotuksiin vielä lokakuun aikana. Tällä hetkellä rokotteita on noin 15 %:lle amerikkalaisista. Kansallinen rokotuskampanja alkoi eilen Indianan ja Tennesseen osavaltioissa.
Tähän mennessä A(H1N1)-rokotteiden ei ole havaittu aiheuttavan vakavia sivuvaikutuksia. Kun tutkijat ohjelmoivat matemaattiseen malliinsa myös sivuvaikutusten mahdollisuuden, rokottaminen oli silti selvästi hyödyllisempää kuin rokottamatta jättäminen.
Jos A(H1N1)-rokotteet muistuttaisivat sivuvaikutuksiltaan vuonna 1976 käytettyä rokotetta, niiden sivuvaikutuksiin kuolisi New Yorkin kokoisessa kaupungissa kaksi ihmistä siinä tapauksessa, että 40 % sen väestöstä rokotettaisiin.
USA:ssa jo lähes 1 400 kuollut
Viime viikolla Yhdysvaltain tartuntatautivirasto CDC kertoi CNN:n mukaan, että maassa on kuollut huhtikuun jälkeen A(H1N1)-viruksen seurauksena 60 lasta. Elokuun 30. päivän ja syyskuun 26. päivän välisenä aikana sairaalahoitoa on viruksen vuoksi tarvinnut 16 174 amerikkalaista ja 1 379 on kuollut.
Tutkija Douglas Owens huomautti Stanfordin yliopiston julkaisemassa lehdistötiedotteessa, että kahden viikon hoito teho-osastolla saattaa maksaa yli 50 000 dollaria.
– Sillä rahalla voi rokottaa paljon ihmisiä.
Euroopan tartuntatautiviraston ECDC:n mukaan A(H1N1)-virukseen on tähän mennessä kuollut EU- ja EFTA-maissa 189 ihmistä. Muualta maailmasta (Yhdysvallat mukaanlukien) kuolemantapauksia on ilmoitettu yli 4 300.
Sirpa Kulonen
Kuva Janice Barchat / pixmac