1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Pikkuvauvaa ei päästetty lääkärin vastaanotolle
Ajan­kohtai­sta

Pikkuvauvaa ei päästetty lääkärin vastaanotolle

Jos akuutisti sairastunutta kolmeviikkoista vauvaa ei päästetä lääkärin hoitoon, kyseessä on karkea virhe. Näin sanoo lastenlääkäri Tea Nieminen, jonka tietoon tällainen tapaus äskettäin tuli.

Pikkuvauvaa ei päästetty lääkärin vastaanotolle Kuva 1 / 1

Jos akuutisti sairastunutta kolmeviikkoista vauvaa ei päästetä lääkärin hoitoon, kyseessä on karkea virhe. Näin sanoo lastenlääkäri Tea Nieminen, jonka tietoon tällainen tapaus äskettäin tuli.

Nieminen työskentelee päätoimisesti HYKS:n Lastenklinikalla, ja yhtenä iltana viikossa hän pitää yksityisvastaanottoa. Viikko sitten hänen yksityisvastaanotolleen tuli perhe, jonka kolmen viikon ikäinen vauva oli kipeä. Saatuaan hänet tutkittavakseen Nieminen totesi heti, että vauvalla on vakava hengitysvaikeus ja että hänet täytyy välittömästi lähettää sairaalaan jatkotutkimuksiin ja hoitoon.

Englantia puhuvien vanhempien kanssa keskustellessa kävi ilmi, että he olivat aikaisemmin käyneet kotoaan lähellä sijaitsevalla terveysasemalla hakemassa apua vauvalle, mutta apua ei ollut annettu.

– Perheen isä kertoi, ettei heitä otettu vastaan, koska vauvalla ei ole oleskelulupaa. Oletan, että kukaan ei ollut vilkaissutkaan lasta, Tea Nieminen sanoo.

Niemisen mukaan vanhemmat vaikuttivat rauhallisilta, joten vauvan tilanne ei ollut ehkä herättänyt huolta heidät nähneissä henkilöissä. Oleskeluluvan puuttumiseen avunpyyntökäynti ei saa kuitenkaan tyssätä, Nieminen painottaa.

– Jokainen akuutisti sairastunut on oikeutettu saamaan ensiapuluontoista välitöntä hoitoa, kansallisuudesta riippumatta. Lisäksi ymmärtääkseni lapset ja raskaana olevat naiset tulee hoitaa riippumatta siitä, millä statuksella he Suomessa ovat.

Nieminen kertoo, että lääkärin näkökulmasta tällaiset tapaukset ovat sietämättömiä.

– Lääkärin etiikkani vaatii minua hoitamaan välitöntä apua tarvitsevia ihmisiä. Lasta ei missään tilanteessa jätetä hoitamatta, olkoon hänen äitinsä status mikä hyvänsä.

"Ohjeistusta syytä täsmentää"

Hallintoylilääkäri Jukka Pellinen painottaa, että kiireellinen hoito on aina annettava. Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto on kesän aikana muistuttanut henkilökuntaansa ohjeistuksesta, jonka mukaan ulkomaalaisilta asiakkailta pitäisi pyytää oleskelulupaa nähtäväksi.

– Ohjeistus liittyy laskutukseen, ei hoitoon pääsyyn.

Valtio maksaa niiden potilaiden hoidon, joilla on oleskelulupa. Vailla oleskelulupaa olevien ulkomaalaisten hoito jää kunnan maksettavaksi.

– Jos lapsi jää oleskeluluvan puutteen vuoksi vaille hoitoa, kyseessä on väärinkäsitys. Kuumeiselle vauvalle pitää aina tehdä hoidon tarpeen arviointi. Mitä pienempi vauva, sen todennäköisemmin lääkärin tulee arvioida hänen terveydentilansa.

Pellinen toteaa, että ohjeistusta on syytä täsmentää, jos maksujen perimiseen liittyvä ohjeistus johtaa hoidon epäämiseen.

Eikö oleskeluluvan kysymisessä ole se riski, että paperiton potilas ei hengenvaarassakaan pyri hoitoon kiinnijäämisen pelossa?

– Ei ole lain- eikä asianmukaista, että ilmoittaisimme näistä potilaista eteenpäin.

Lastenlääkäri Tea Nieminen kertoo, että vauva pääsi Lastenklinikalle, tähystettiin heti ja oli kolme vuorokautta ylipainehoidossa.

Yksityisvastaanotolta perheelle ei laskua lähetetty.

Jaana Ahlblad, Hertta Vierula
Kuva: Panthermedia

Etusivulla juuri nyt

Kommentti
”Kuljeta, kustanna, kannusta” on vaarallinen mantra

Jatkuva kiireen, paineen ja suorittamisen ilmapiiri ei sovi kehittyville aivoille, kirjoittaa Silja Kosola.

Ajassa
Lääkärilehti Forumin aiheena työelämän ajankohtaiset asiat

Listalla on maanantaina muun muassa hyvinvointialueiden vaikutus työehtoihin ja palkkoihin.

Liitossa
Lääkäriliitto kutsuu kiinnostuneet keskustelemaan koulutusmääristä

Tulevassa keskustelussa olisi Lääkäriliiton mukaan välttämätöntä ennakoida lääkärityövoiman kysyntää ja tarjontaa vähintään 15-20 vuoden aikavälillä.

Tieteessä
Syväoppimisen avulla lisätietoa syöpäpotilaan sydäntautiriskistä

Tekoäly ja syväoppiminen tuovat lääketieteeseen mielenkiintoisia ­sovelluksia ja analytiikkaa potilaan voinnista.

Tieteessä
Oireisen syöpäpotilaan kotisairaalahoito on kustannustehokasta

Kotisairaala­mallissa oikea-aikaisuus on valttia.

Tieteessä
Silmän kantasoluhoidot kehittyvät

Pisimmälle ovat edenneet tutkimukset verkkokalvon pigmenttiepiteelisolujen siirroista.