1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Pitääkö iäkkään ajokorttitarkastuksessa testata muisti?
Ajan­kohtai­sta 35/2019 vsk 74 s. 1866

Pitääkö iäkkään ajokorttitarkastuksessa testata muisti?

Pitääkö iäkkään  ajokorttitarkastuksessa testata muisti? Kuva 1 / 1

Terveyskeskuslääkäriä askarruttavat vanhusten ajokorttitarkastukset. Silmälääkärin ajokorttitarkastuksessa ei ollut tehty vanhuksille muistitestiä, ja terveyskeskuslääkäriä tämä pohditutti.

Mitä iäkkään ajokorttitarkastuksista on säädetty, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin erityisasiantuntija, lääkäri Petteri Harjuvaara?

”Muistitestiä ei ole pakko tehdä.”

Petteri Harjuvaara

– 70 vuotta täyttäneille henkilöauton ajokorttia uusiville täytyy tehdä niin sanottu laajennettu ajoterveystarkastus. Laadittava lausunto on pohjimmiltaan sama kuin ensimmäistä kertaa ajokorttia hakeneille.

Laajennettuun ajoterveystarkastukseen kuuluvat kuitenkin lisäksi esitietolomake ajokyvyn arviointia varten ja laajennettu arvio iäkkään henkilön ajoterveydestä.

Mitä tietoja näissä lomakkeissa kysytään?

– Niissä kysytään muun muassa näköön, kognitioon ja eri sairauksiin liittyviä asioita sekä muisti- ja mielenterveyshäiriöihin liittyvistä oireista. Myös päihdeongelmista ja lääketieteellisistä toimenpiteistä sekä käytössä olevista lääkkeistä tiedustellaan.

Täytyykö muistitesti tehdä?

– Muistitestiä ei ole pakko tehdä. Ohjeissa neuvotaan, että esimerkiksi potilaan muistia, orientaatioita, arvostelukykyä sekä itsestä huolehtimiseen liittyvää toimintakykyä voidaan selvittää tarvittaessa myös eri menetelmillä.

Lääkäri arvioi, tarvitseeko esimerkiksi jokin lomakkeessa luetelluista muistitesteistä tehdä. Traficom ei ole ohjeistanut, että pitäisi käyttää jotakin tiettyä testiä.

Voiko silmälääkäri tehdä muistitestin?

Lue myös

– Muistitestin voi periaatteessa tehdä kuka tahansa lääkäri. Traficomin ohjeissa suositellaan, että tarkastus tehdään sellaisessa paikassa, jossa on mahdollisimman laajasti tietoa tutkittavan terveydentilasta ja toimintakyvystä. Ajoterveys pitää arvioida kokonaisuutena.

Kuuluuko tarkastukseen ajokoe?

– Jos jää epäselvyyttä tutkittavan selviytymisestä liikenteessä, lääkäri voi määrätä ajokokeen tai vapaamuotoisen terveysperusteisen ajokyvyn testauksen.

Autokoulu tekee nämä kokeet. Lääkäri voi kertoa lähetteessä, että epäilee esimerkiksi muistin tai havaintokyvyn ongelmia. Kokeissa voidaan selvittää näiden asioiden toteutumista liikenteessä, esimerkiksi sitä, muistaako henkilö näkemänsä liikennemerkit ja osaako toimia niiden mukaisesti.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen
ulla.toikkanen@laakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Lääkärilehden uutistuotanto jää kesätauolle juhannuksena.

Tieteessä
Kotimittaus toimiva vaihtoehto verenpaineen vuorokausirekisteröinnille

Sen sijaan kajoamattomasti arvioidun sentraalisen verenkierron paineen mittaus ei näyttänyt tuovan lisähyötyä diagnosointiin.

Ajassa
Lääkekorvaukset ylittivät 1,5 miljardia euroa

Kelan maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna 91 miljoonaa euroa.

Ajassa
Biopankkien toimintaa yhtenäistetään

Biopankkilain uudistuksessa sovitettiin yhteen biopankkilainsäädännön ohjausryhmän tunnistamat muutostarpeet ja EU:n tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset.

Ajassa
Klamydia, tippuri ja kuppa leviävät

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi vuonna 2019.

Ajassa
Aloittaako HUS kohdunsiirrot?

HUS suunnittelee pilottitutkimuksen aloittamista ja kohdunsiirtoryhmän perustamista.