1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Pitääkö iäkkään ajokorttitarkastuksessa testata muisti?
Ajan­kohtai­sta 35/2019 vsk 74 s. 1866

Pitääkö iäkkään ajokorttitarkastuksessa testata muisti?

Pitääkö iäkkään  ajokorttitarkastuksessa testata muisti? Kuva 1 / 1

Terveyskeskuslääkäriä askarruttavat vanhusten ajokorttitarkastukset. Silmälääkärin ajokorttitarkastuksessa ei ollut tehty vanhuksille muistitestiä, ja terveyskeskuslääkäriä tämä pohditutti.

Mitä iäkkään ajokorttitarkastuksista on säädetty, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin erityisasiantuntija, lääkäri Petteri Harjuvaara?

”Muistitestiä ei ole pakko tehdä.”

Petteri Harjuvaara

– 70 vuotta täyttäneille henkilöauton ajokorttia uusiville täytyy tehdä niin sanottu laajennettu ajoterveystarkastus. Laadittava lausunto on pohjimmiltaan sama kuin ensimmäistä kertaa ajokorttia hakeneille.

Laajennettuun ajoterveystarkastukseen kuuluvat kuitenkin lisäksi esitietolomake ajokyvyn arviointia varten ja laajennettu arvio iäkkään henkilön ajoterveydestä.

Mitä tietoja näissä lomakkeissa kysytään?

– Niissä kysytään muun muassa näköön, kognitioon ja eri sairauksiin liittyviä asioita sekä muisti- ja mielenterveyshäiriöihin liittyvistä oireista. Myös päihdeongelmista ja lääketieteellisistä toimenpiteistä sekä käytössä olevista lääkkeistä tiedustellaan.

Täytyykö muistitesti tehdä?

– Muistitestiä ei ole pakko tehdä. Ohjeissa neuvotaan, että esimerkiksi potilaan muistia, orientaatioita, arvostelukykyä sekä itsestä huolehtimiseen liittyvää toimintakykyä voidaan selvittää tarvittaessa myös eri menetelmillä.

Lääkäri arvioi, tarvitseeko esimerkiksi jokin lomakkeessa luetelluista muistitesteistä tehdä. Traficom ei ole ohjeistanut, että pitäisi käyttää jotakin tiettyä testiä.

Voiko silmälääkäri tehdä muistitestin?

Lue myös

– Muistitestin voi periaatteessa tehdä kuka tahansa lääkäri. Traficomin ohjeissa suositellaan, että tarkastus tehdään sellaisessa paikassa, jossa on mahdollisimman laajasti tietoa tutkittavan terveydentilasta ja toimintakyvystä. Ajoterveys pitää arvioida kokonaisuutena.

Kuuluuko tarkastukseen ajokoe?

– Jos jää epäselvyyttä tutkittavan selviytymisestä liikenteessä, lääkäri voi määrätä ajokokeen tai vapaamuotoisen terveysperusteisen ajokyvyn testauksen.

Autokoulu tekee nämä kokeet. Lääkäri voi kertoa lähetteessä, että epäilee esimerkiksi muistin tai havaintokyvyn ongelmia. Kokeissa voidaan selvittää näiden asioiden toteutumista liikenteessä, esimerkiksi sitä, muistaako henkilö näkemänsä liikennemerkit ja osaako toimia niiden mukaisesti.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen
ulla.toikkanen@laakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Kun aika on – näin lopetat vastaanoton

Lääkäri ei voi lopettaa vastaanottoaan noin vaan.

Tieteessä
Lääkkeiden riskinjakosopimuksille on selvä tarve

Sairaaloiden ja lääkeyritysten sopimukset ovat yleistyneet Suomessakin.

Ajassa
Mihin yleislääkäripäivystäjää tarvitaan yöllä?

Ei pidä lähteä lääkärin ammattiin, jos ajattelee, että tehdään virkamiestyötä virka-aikana päiväsaikaan, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Liitossa
Laatupalkinnosta kilpailee kolme finalistia

Yksi finalisteista on Heinola, jossa on kehitetty vanhuspalveluiden lääkäritoimintaa – kuvassa ovat johtava ylilääkäri Kirsi Timonen sekä geriatrian erikoislääkärit Pirjo Peltomäki ja Markus Peltonen.

Tiedepääkirjoitus
Parkinsonin tauti – uraatistako apua?

Uraattitason nostaminen farmakologisesti voisi hidastaa sekä motoristen että kognitiivisten oireiden etenemistä, kirjoittaa Tua Annanmäki.

Ajassa
Mukana porukassa

– Johtoryhmässä on päässyt tutustumaan työyhteisöön laajemmin, kertoo erikoistuva lääkäri Joel Holmen.