Lehti 39: Ajan­kohtai­sta 39/2008 vsk 63 s. 3161

Pitkä hoitosuhde auttaa kroonisen päänsärkypotilaan hoidossa

Juha-Pekka Honkanen

Tämän lehden lääketieteelliset artikkelit käsittelevät migreeniä ja päänsärkyä. Sivuilla 3197-201 neurologian dosentti, ylilääkäri

Markus Färkkilä

käsittelee kroonisen päivittäisen päänsäryn hoitoa avohoidossa.

Kysyimme avoterveydenhuollossa työskenteleviltä lääkäreiltä, miten yleinen potilas kroonisesta päivittäisestä päänsärystä kärsivä henkilö heille on, ja miten yleisesti lääkärit käyttävät lääkevieroitusta kroonisen päänsäryn hoitona.

"Pitkä potilas-lääkärisuhde tärkeä"

Avoterveydenhuollon ylilääkäri, LL Pertti Asikainen, Jämsän seudun terveydenhuollon kuntayhtymä, Jämsä

- Krooninen päänsärkypotilas on vastaanotolla onneksi harvinainen, kohtaan heitä kahdesta kolmeen kertaan kuukaudessa. Väestövastuulääkäri tuntee hyvin alueensa väestön ja se on tärkeää kroonisesta päänsärystä kärsivien potilaiden hoidossa. Lääkevieroitus täytyy huomioida aina kun krooninen päänsärkypotilas tulee vastaanotolle. Hänelle täytyy pystyä tekemään näkyväksi se, että särkylääkkeet voivat itse asiassa olla kivun takana. Se voi tulla potilaalle yllätyksenä.

- Lääkevieroituksen tulokset ovat yleensä aika hyviä. Onnistumisen todennäköisyyttä parantaa se, jos on mahdollista tehdä vieroitus muutaman päivän vuodeosastohoidossa.

"Vanhusväestöllä harvinaisempi"

Avoterveydenhuollon ylilääkäri, LL Katri Paavilainen, Kotkansaaren terveysasema, Kotka

- Teen noin puolet työajastani hallintotyötä. En muista että omassa väestössäni olisi kroonisesta pääsärystä kärsiviä henkilöitä. Tapaan kuukausittain muutaman päänsärkypotilaan, jotka ovat olleet joko päivystyspotilaita tai muuten kiireellisiä potilaita. Lääkehoidon muutokset edellyttävät hoitosuhteen jatkuvuutta ja sen tekee potilaan omalääkäri.

Lue myös

- Oma vastuuväestöni on vanhusvoittoista. Kroonisesta päänsärystä kärsivät ovat usein työikäisiä, nuorista aikuisista keski-ikäisiin. Sellainen näppituntuma minulla on, että krooninen päänsärky on usein depression tai somatisaation kuorruttama.

"Potilaat tietävät usein särkylääketauon tärkeyden"

LL Heli Hyrkäs, Tervolan terveyskeskus

- Kroonisesta päänsärystä kärsiviä potilaita on useampia henkilöitä joka kuukausi. He ovat lähinnä migreenipotilaita.

- Varsinaiseen lääkevieroitukseen ei yleensä ole tarvetta. Potilaat tietävät usein itsekin, että taukoa täytyy pitää. Särkylääkepäänsärky on varmastikin alidiagnosoitu. Täytyy muistaa ettei uusia lääkkeitä voi aloittaa ilman lääkeanamneesin tarkkaa selvittämistä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030