Pitkäaikaisesta alfainterferonihoidosta apua metastasoituneen munuaissyövän hoidossa
Yli 12 kuukauden ajan kestävä alfainterferonihoito on hyödyllistä niille metastasoitunutta munuaissyöpää sairastaville potilaille, joiden tauti hoidon aikana pienenee, häviää kokonaan tai tautitilanne pysyy ennallaan, todetaan tuoreessa väitöstutkimuksessa.
LL Minna Kankuri-Tammilehto selvitti jaksotetun alfainterferonihoidon tehoa ja siedettävyyttä metastasoituneessa munuaissyövässä pitkäaikaisesti käytettynä. Tähän mennessä alfainterferonia on käytetty tyypillisesti vähemmän kuin 6 kuukauden ajan.
Tutkimuksessa metastasoitunutta munuaissyöpää sairastaneille potilaille etsittiin yksilöllinen kunkin sietämä maksimaalinen hoitoannos tutkittua alfainterferonia. Hoitoa pyrittiin jatkamaan kahden vuoden ajan. Kolmen hoitoviikon jälkeen pidettiin yhden viikon tauko. Hoito lopetettiin, jos ilmaantui vakavia haittavaikutuksia tai tauti eteni.
Keskimääräinen alfainterferonihoidon kesto oli 11 kuukautta. Tautimuutokset pienenivät vähintään puoleen 17 %:lla ja tautitilanne pysyi ennallaan 42 %:lla potilaista. Tutkimuksessa havaittiin, että kun alfainterferonihoitoa käytetään pitkäaikaisesti, se voi pienentää tautimuutoksia varsin myöhään, jopa yli 12 kuukautta hoidon aloittamisen jälkeen.
Potilaiden keskimääräinen elinaika oli 19 kk. Sen sijaan niiden potilaiden, joiden tautimuutokset pienenivät puoleen tai hävisivät hoidon aikana, keskimääräinen elinaika oli 52 kk.
Viiden vuoden elossaololuku oli 16 %. Jos potilaalla oli etäpesäke keuhkoissa, hän selvisi todennäköisemmin viisi vuotta kuin muut potilaat. Henkeä uhkaavia sivuvaikutuksia ei todettu.
Aikaisemmissa tutkimuksissa viiden vuoden elossaololuku metastasoituneessa munuaissyövässä oli 3–16 %, kun käytettiin alfainterferonia yhdessä toisen lääkkeen kanssa ja 3 %, kun käytettiin pelkästään alfainterferonia.
LL Minna Kankuri-Tammilehdon väitöskirja tarkastetaan 18.12.2009 Turun yliopistossa.