Pitkäaikaiset tule-sairaudet ovat vähentyneet
Lähes joka viidennellä työssä käyvällä todettiin kliinisessä tutkimuksessa jokin tuki- ja liikuntaelinten sairaus. Kahdenkymmenen vuoden seurannassa kuitenkin selän ja niskan sairauksien määrä on vähentynyt.
Jo kolme viidestä 18–24-vuotiaasta on kokenut joskus selkäkipua ja kipujen yleisyys lisääntyy iän myötä. Keskimäärin joka kolmannella aikuisella on ollut selkäkipuja viimeksi kuluneen kuukauden aikana. Yli 30-vuotiaista 11 % poti pitkäaikaista selkäsairautta ja 6 % niskasairautta. Niskakivut ovat tavallisia varsinkin naisilla, mutta olkapääsairaudet ovat hieman yleisempiä miehillä. Tenniskyynärpäätä esiintyy 1 %:lla ja rannekanavaoireyhtymää 4 %:lla suomalaisista.
Tule-sairauksien yleisyyttä selvitettiin koko Suomen väestöä edustavassa Terveys 2000 -tutkimuksessa, jossa lähes 10 000 henkilöä haastateltiin ja 8 000 kutsuttiin monipuoliseen terveystarkastukseen. Tutkimuksen koordinaattorina toimi Kansanterveyslaitos. Tuloksia on verrattu 20 vuotta aiemmin tehtyyn Mini-Suomi-tutkimukseen.
Osteoporoosi luultua yleisempää
Ultraäänellä tehdyt luuntiheyden mittaukset viittasivat siihen, että osteoporoosi tai lievemmänasteinen luukato on väestössä yleisempää kuin on arveltu ja yleisyyteensä nähden ilmeisen alidiagnosoitua ja alihoidettua.
Selän ja niskan sairauksia todettiin vuonna 2000 vähemmän kuin Mini-Suomi-tutkimuksessa. Olkapääsairaudet olivat puolestaan lisääntyneet miehillä, mutta naisilla niiden määrä oli pysynyt samana. Lonkan nivelrikko oli hieman lisääntynyt miehillä, mutta vähentynyt naisilla. Polven nivelrikon yleisyys oli pysynyt miehillä samalla tasolla, mutta naisilla selvästi vähentynyt.
Vähän koulutetuilla eniten tule-sairauksia
Lähes kaikki tule-kivut ja -sairaudet olivat yleisempiä vähemmän koulutetuilla. Korkeasti koulutetuista miehistä 7 %:lla todettiin tutkimuksessa pitkäaikainen selkäsairaus, mutta vähän koulutetuista osuus oli 13 %. Vastaavat luvut olivat naisilla 9 % ja 12 %.
Niskasairaus oli vähän koulutetuilla miehillä kaksi kertaa niin yleinen kuin korkeasti koulutetuilla, mutta naisilla ei havaittu eroja koulutustason mukaan. Olkapääsairauksia sekä lonkan ja polven nivelrikkoa oli vähän koulutetuilla miehillä ja naisilla noin kaksi kertaa useammin kuin korkeasti koulutetuilla.
Osteoporoosin hoito ei ollut yhteydessä koulutustasoon. Korkeasti koulutetuilla miehillä osteoporoosin hoidon seuranta terveydenhuollossa oli kuitenkin säännöllisempää kuin vähemmän koulutetuilla.
Eniten haittaa työssä ilmeni selän, niskan ja olkapään sairauksista. Lähes joka viidennellä työssä käyvällä todettiin kliinisessä tutkimuksessa jokin tule-sairaus. Tule-sairaudet aiheuttivat runsaasti terveyspalvelujen käyttöä, eli käyntejä lääkärissä, fysioterapiassa tai sairaalahoidossa.