1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Pitkään hoitoa odottavia potilaita ennätyksellisen paljon
Ajan­kohtai­sta

Pitkään hoitoa odottavia potilaita ennätyksellisen paljon

Koronavirusepidemian vuoksi kiireettömiä aikoja on siirretty.

Pitkään hoitoa odottavia potilaita ennätyksellisen paljon Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Pitkään hoitoa odottavia potilaita on sairaanhoitopiireissä ennätyksellisen paljon, kertoo THL. Elokuun lopussa lähes 137 000 potilasta odotti hoitoon pääsyä. 13 prosenttia oli odottanut yli puoli vuotta pääsyä kiireettömään hoitoon.

Elokuussa kiireetöntä hoitoa yli puoli vuotta odottaneita oli lähes 18 000, mikä on poikkeuksellista. Viimeisten kymmenen vuoden aikana heitä on ollut keskimäärin noin 2 000.

Koronavirusepidemian vuoksi kiireettömiä hoitoja sairaaloissa on jouduttu siirtämään ja potilaat ovat peruneet jo sovittuja hoitoaikoja tartunnan pelossa.

– Kesän lomakausi on edelleen pahentanut kevään ja alkukesän aikana syntynyttä hoitovajetta, kertoo kehittämispäällikkö Pirjo Häkkinen tiedotteessa.

Lue myös

Eniten yli puoli vuotta odottaneita oli Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ja vähiten Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä. Pitkään hoitoa odottaneiden osuus on kasvanut lähes kaikissa sairaanhoitopiireissä.

Koronavirusepidemian takia on ollut mahdollista poiketa terveydenhuoltolaissa säädettyjen määräaikojen noudattamisessa kiireettömän hoidon järjestämisessä.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Päätöksiä rokotteiden myyntiluvista odotetaan lähiviikkoina

Tavoitteena on aloittaa koronapotilaita hoitavan henkilöstön rokotukset ensi vuoden alussa.

Työssä
Tuntematon lapsi autossa – osa 2

Ambulanssi toi pääsiäispäivänä yhteispäivystykseen 78-vuotiaan miehen, joka piti autossaan ollutta huopaa vieraana lapsena.

Ajassa
Ilmasto yhdisti lääkärit

Elokapina-liike sai oman lääkäriryhmän.

Ajassa
Laura Palanterä valittiin vuoden syöpälääkäriksi

Vuoden syöpälääkäri puhuu kotisaattohoidon puolesta.