1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Pitkät jonot kiireettömään erikoissairaanhoitoon lyhentyivät
Ajan­kohtai­sta

Pitkät jonot kiireettömään erikoissairaanhoitoon lyhentyivät

Yli puoli vuotta kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odottaneiden osuus oli huhtikuun lopussa suurin Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä.

Pitkät jonot kiireettömään erikoissairaanhoitoon lyhentyivät Kuva 1 / 1 Kuva: Panthermedia

Lähes 135 000 potilasta odotti pääsyä kiireettömään sairaalahoitoon huhtikuun 2021 lopussa. Heistä 4,6 prosenttia oli odottanut hoitoon pääsyä yli puoli vuotta. Osuus laski hieman joulukuun 2020 lopusta, jolloin yli puoli vuotta hoitoa odottaneita oli 5,4 prosenttia.

Vuosina 2012─2019 ennen koronaepidemiaa sairaanhoitopiireissä yli puoli vuotta hoitoa odottaneita on ollut keskimäärin noin 1 000 huhtikuun lopussa.

Sairaanhoitopiirit joutuivat siirtämään sairaaloiden kiireetöntä hoitoa erityisesti keväällä ja alkukesällä 2020 koronaepidemian takia. Myös potilaat peruivat jo sovittuja hoitoaikoja, koska pelkäsivät mahdollista koronavirustartuntaa. Kesän 2020 lomakausi pahensi entisestään kevään ja alkukesän aikana syntynyttä hoitovajetta.

Ortopediassa ja silmätaudeilla pitkään jonottaneet vähenivät

Syksyn 2020 ja kevään 2021 aikana sairaanhoitopiirit onnistuivat lyhentämään yli puoli vuotta hoitoa odottavien jonoja, vaikka kiireettömään hoitoon odottavia oli ennätysmäärä verrattuna koronaepidemiaa edeltävään aikaan.

– Vuoden aikana syntynyttä piilevää hoidon tarvetta yritetään nyt sairaaloissa paikata. Näyttää siltä, että sairaalat pyrkivät hoitamaan erityisesti yli puoli vuotta hoitoa odottaneita. Uusia potilaita tulee kuitenkin koko ajan lisää, ja nämä potilaat on myös hoidettava hoidon tarpeen kiireellisyys huomioon ottaen, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Pirjo Häkkinen tiedotteessa.

Lue myös

Hänen mukaansa pitkään hoitoa odottavien määrät ovat nousseet eniten psykiatrian erikoisaloilla sekä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa. Poikkeuksellisesti leikkauksia tekevillä erikoisaloilla, kuten ortopediassa ja silmätaudeilla, pitkään hoitoa odottavien määrät ovat laskeneet.

Yli puoli vuotta kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odottaneiden osuus oli huhtikuun lopussa suurin Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä ja pienin Etelä-Savossa.

Pitkään hoitoa odottaneiden potilaiden osuus laski lähes kaikissa sairaanhoitopiireissä vuoden 2020 huhtikuun lopusta.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkäriliitto: Eduskunnan hyväksymä sote-uudistus antaa hyvän pohjan

Potilaan edun on ohjattava soten toteutusta, toteaa liitto kannanotossaan.

Ajassa
Eduskunta hyväksyi sote-uudistuksen

– Homma ei lopu tähän, toteaa Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.

Ajassa
Sähköpotkulaudat kuormittavat päivystystä

Vakavimmillaan on aiheutunut aivoverenvuotoja ja vaikeita leikkaushoitoa vaativia kasvojen luiden murtumia, HUS tiedottaa.

Kommentti
Länsituuli puhaltaa - miten sote vastaa?

Ajattelin, että toivottavasti Suomessa ei jouduta tällaiseen tilanteeseen, kirjoittaa Eija Kalso.

Ajassa
Koronarokotteiden aiheuttamat allergiset reaktiot harvinaisia

Oireiden vaikeusaste vaihtelee lievästä vaikeaan henkeä uhkaavaan anafylaksiaan. 

Blogi
Matkalla

Jatkuva tien päällä oleminen kuluttaa, oli matkana sitten kesälomareissu tai oma ura, kirjoittaa Terhi Savolainen.