1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Pohjolan pahin lääkärityöttömyys Suomessa
Ajan­kohtai­sta 18-19/1994 vsk 49 s. 1973

Pohjolan pahin lääkärityöttömyys Suomessa

Suomessa on selvästi enemmän työttömiä lääkäreitä kuin muissa Pohjoismaissa, ilmenee pohjoismaisten lääkäriliittojen yhteisestä tilastoesitteestä Läkarfakta 1994. Vuoden alussa Suomessa oli 615 työtöntä lääkäriä, Ruotsissa 568, Tanskassa 100, Norjassa 17 ja Islannissa ei yhtään. Norja on Pohjoismaista ainoa, jonka syrjäseuduilla on vielä lääkäripulaa. Norjan avoimista työpaikoista löytyy tietoja paitsi lääkärilehdistä myös Suomen työvoimatoimistoista.

Työikäisiä lääkäreitä on Suomessa 12 500, Ruotsissa 26 100, Tanskassa 14 800, Norjassa 10 900 ja Islannissa 820. Suomessa naisten osuus ammattikunnasta on suurin. Suomen työikäisistä lääkäreistä on naisia 46 %, Ruotsin 35 %, Tanskan 30 %, Norjan 26 % ja Islannin 20 %.

Asukkaita työikäistä lääkäriä kohden on eniten Suomessa ja vähiten Ruotsissa. Terveydenhuoltoon käytettävä bruttokansantuoteosuus on suurin Suomessa, peräti 9,4 %. Suomen bkt-osuuden huima nousu viime vuosina on valitettavasti yksinomaan kansantalouden supistumisen ansiota. Ruotsissa vastaava bkt-osuus on 8,8 %.

Lääkärien työllisyyskehitys on kaikissa Pohjoismaissa samansuuntainen: nyt ollaan tilanteessa, jossa lääkäripula on juuri muuttunut tai muuttumassa työttömyydeksi. Työttömyyden ennakoidaan syvenevän lähivuosina, kunnes tilanne vuoden 2010 paikkeilla alkaa helpottua suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle. (MHe)

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Kuopion medisiinarit tempaisivat mainosvideon

Opinahjoa mainostavan Henki Hyvänä! -videon tekemiseen osallistui 120 lääketieteen opiskelijaa.

Tieteessä
Tutkija löysi enteroviruksia useista kudoksista tyypin 1 diabeetikoilla

Tulokset viittaavat jatkuvaan matala-asteiseen infektioon.

Ajassa
Tieliikennemelu lisää stressiä ja unihäiriöitä

Suomessa rakennukset suojaavat hyvin melulta.

Tieteessä
Matala vasta-ainetaso ennustaa maitoallergian paranemista

Vasta-ainetaso auttaa arvioimaan, kenelle kannattaa aloittaa siedätyshoito.

Ajassa
EMA selvittää kapesitabiinin käyttäjien seulonnan tarvetta

Entsyymipuutos voi olla lääkkeen käyttäjälle hengenvaarallinen.

Tieteessä
Suojaako rotavirusrokote tyypin 1 diabetekselta?

Tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus pieneni australialaislapsilla rokotteen antamisen jälkeen, selviää JAMA Pediatrics -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.