Poliisi kaipaa kattavia lausuntoja
Vuokralääkärien yleistyminen vaikuttaa myös poliisin työhön. Lääkärien vaihtuminen voi tuoda esimerkiksi pahoinpitelyiden esitutkintaan mutkia matkaan.
- Näppituntumalta noin puolet pyytämistämme lausunnoista kirjoittaa lääkäri, joka ei ole tutkinut potilasta. Potilaan tutkinut on siirtynyt toiseen työpisteeseen, sanoo rikoskomisario Veikko Koiranen Turun poliisista.
- Potilaskertomusta laatiessaan lääkärin kannattaa miettiä, minkälaisen epikriisin perusteella itse haluaisi poliisin pyytämän lausunnon laatia, Koiranen sanoo.
Jos lääkäri havaitsee, että tutkittavana oleva potilas on mahdollisesti joutunut rikoksen uhriksi, sairauskertomukseen on syytä paneutua erityisellä huolellisuudella.
Poliisin pyytämä lausunto tulisi kirjoittaa niin, että maallikko sen ymmärtää. Sairauskertomuksen kopio ei poliisille kelpaa. Lausunnossa tulee todeta yksiselitteisesti potilaan kaikki vammat, niiden vakavuus ja arvio niiden iästä. Koiranen suosittelee, että potilaan kertoma vammojen syntytapa kirjattaisiin sellaisenaan ylös.
- Omat havainnot kannattaa kirjata rohkeasti ja huolellisesti, jotta oikeusprosessin eri vaiheissa on mahdollisimman kattavat tiedot käytettävissä.
Poliisiksi saatikka tuomariksi lääkärin ei tarvitse ryhtyä. Lausunnossa ei ole syytä päätellä vammojen syntytapaa.
- Lopullisen päätöksen vammojen merkittävyydestä ja mahdollisesta aiheuttajasta tekee käräjäoikeuden puheenjohtaja esitutkintatietoihin ja muuhun todistusaineistoon perustuen. Lääkärinlausunto on silti merkittävä osa pahoinpitelyrikosten käsittelyä, Koiranen korostaa. Hän käsitteli aihetta Turun lääketiedepäivillä keskiviikkona.