Pori panostaa päihtyneisiin
Satakunnan keskussairaalan päivystyspoliklinikan yhteyteen avattiin marraskuun alussa erillinen selviämishoitoyksikkö päihtyneille, joiden somaattinen tila vaatii päivystysluonteista seurantaa.
Satakunnan keskussairaalassa kokeillaan uudentyyppistä päihtyneiden potilaiden hoitomallia. Päivystyspoliklinikan yhteyteen avattiin marraskuun alussa erillinen selviämishoitoyksikkö päihtyneille, joiden somaattinen tila vaatii päivystysluonteista seurantaa. Tärkeänä tavoitteena on antaa potilaalle ohjausta jatkohoitoon, heti seurannassa vietetyn ajan päätteeksi. Yhteistyötä tehdään sekä kunnallisen päihdehuollon että sosiaalitoimen kanssa. Vuoden alussa päivystykseen siirtyi sosiaalipäivystäjän toinen työpiste, toinen on poliisin tiloissa.
Tähän mennessä kokemus on osoittanut, että päihteitä käyttävät potilaat ovat avulle vastaanottavaisia.
– Suurin osa on valmis menemään jatkohoitoon siinä vaiheessa kun on poistumassa sairaalasta. Tietysti emme voi varmasti tietää, kuinka moni hoitoon lopulta hakeutuu, mutta asiaa seurataan projektin aikana. Toki myös tarjonnan puolella on parannettavaa. Esimerkiksi katkaisuasemalle ei aina pääse, vaikka potilas haluaisi, kertoo päivystyksen ja ensihoidon toimialuejohtaja Eija Vaula Satakunnan keskussairaalasta.
Oma tila rauhoittaa
Vaula myöntää, että osa päivystyksen potilaista on niin kokeneita päihteiden käyttäjiä, että jatkohoitoon ohjaus ei heitä tavoita. Toimintatavalle on kuitenkin selvä tilaus.
– Yksikkö on ansainnut paikkansa jo siksi, että päihtyneitä potilaita on niin paljon. Merkille pantavaa on, että nuorten, noin kolmekymppisten päihteiden käyttäjien osuus on suuri.
Ongelma ei tule lähivuosina siis helpottamaan, Vaula ennustaa.
Hankerahoituksen turvin perustettu selviämishoitoyksikkö on tavallista hämärämpi tila, joka sijaitsee erillään muusta poliklinikasta. Yksikön hoitohenkilöstöllä on psykiatrian ja päihdealan osaamista. Järjestelyn on huomattu rauhoittavan yksikköön ohjattuja potilaita ja samalla koko päivystyksen ilmapiiriä. Turvallisuuden ja viihtyvyyden lisääminen olikin yksi syy selviämishoitoyksikön perustamiselle.
– Ihmettelisin, jos äänekäs ja aggressiivinen potilas ei rasittaisi lääkäriä ja muita potilaita enemmän kuin hiljainen. Minusta on hyvä, että päihtyneille on tila johon heidät voi ohjata. Selviämishoitoyksikkö on selkeyttänyt ja rauhoittanut päivystystä, sanoo päivystävänä lääkärinä Satakunnan keskussairaalassa työskentelevä Samuli Paronen.
Mia Flygar Kuva Jussi Partanen
Lue koko artikkeli huomenna 29.1.10 ilmestyvästä Lääkärilehdestä.