Lehti 34: Ajan­kohtai­sta 34/2008 vsk 63 s. 2682 - 2683

Potilas astuu luentosaliin

Jaana Ahlblad

Tämän hankkeen tavoitetta ylistää moni: lähitulevaisuudessa oikeat potilaat osallistuvat kaikkeen sosiaali- ja terveysalan koulutukseen, myös lääkärikoulutukseen.

Kokemuskouluttajiksi nimetyt potilaat tulevat kertomaan opiskelijoille elämästään pitkäaikaisen sairauden tai vamman kanssa sekä siitä, kuinka toivoisivat ammattilaisten itseensä suhtautuvan.

RAY:n rahoittaman ja Reumaliiton vetämän hankkeen nimi on "Kokemuskoulutuksesta pätevää 2008-2009".

Tampereella potilaat ovat osa opetusta

Tampereen yliopistossa potilaat ovat olleet mukana lääketieteen opetuksessa jo kymmenen vuoden ajan. Ensimmäisen vuoden opiskelijat osallistuvat paneelikeskusteluun, jossa puhutaan potilaan odotuksista vastaanottotilanteessa. Kokemuskouluttaja, joka on jonkin potilasjärjestön edustaja, kertoo muun muassa sairautensa löytymisen ajoista.

- Tällä kurssilla tunnelma on aina innostava ja opiskelijat esittävät paljon hyviä kysymyksiä, yleislääketieteen professori

Elise Kosunen

kertoo. Kosunen on vuorovaikutustaitojen vastuuopettaja lääketieteen laitoksella.

Kolmantena vuonna opiskelijat harjoittelevat vuorovaikutustaitoja haastattelemalla kokemuskouluttajaa, kuten tekisivät vastaanotollaan. Tehtävän painotus on kuitenkin viestinnällisissä asioissa.

Haastatteluvideota purkaessa potilas voi informoida opiskelijaa, jos kysymyksenasettelu töksähteli. Toisaalta kouluttajaltakin vaaditaan positiivista otetta, hän ei saa lytätä opiskelijaa eikä olla "liian hankala tapaus".

Jatkossa kokemuskouluttajat sertifioidaan

- Hankkeen toisena tavoitteena on sertifioida kouluttajat, joita on tällä hetkellä noin 250. Kokemuskouluttajan täytyy olla sinut sairautensa kanssa ja jatkossa tehtävässä toimiminen edellyttää muun muassa opetus- ja esiintymiskoulutusta, Reumaliiton toimitusjohtaja

Kaarina Laine-Häikiö

kertoo.

Laine-Häikiö kertoo kouluttajien olevan erittäin motivoitunutta ja tehtäväänsä sitoutunutta väkeä. Kosusen mukaan nämä ihmiset ovat korvaamattomia vuorovaikutustaitojen opetuksessa.

- Vuorovaikutustaitojen harjoittelun on tutkittu esimerkiksi edistävän sairauden hyvän hoitotasapainon saavuttamista. Kokemuskoulutustoimintaa voisi hyödyntää nykyistä paljon enemmän, hän painottaa.

Kosunen muistuttaa, että ilman vapaaehtoistoimintaa tällaista koulutusta ei pystyttäisi järjestämään. On silkkaa utopiaa, että Suomeen rantautuisi Amerikan-malli, jossa luentosaleja kiertävät ammattimaiset potilaat, jotka saavat työstään palkkaa.

Kokemuskoulutuksesta pätevää 2008-2009

Tavoitteena vakiinnuttaa sertifioitu kokemuskoulutus sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikoulutukseen.

Mukana yli 20 sosiaali- ja terveysjärjestöä, muiden muassa Diabetesliitto, Kynnys ry ja Syöpäyhdistys.

RAY rahoittaa hanketta 100 000 eurolla vuonna 2008.

"Saan olla oma itseni"

Neljättä vuotta lääkäriksi opiskeleva Milka Antila, 23, tapasi ensimmäisen "oikean" potilaan viime vuonna vuorovaikutuskurssilla. Hän sai haastateltavakseen eläkeikäisen, fibromyalgiaa sairastavan kokemuskouluttajan, joka kuvaili eri puolella kehoa tuntuvia lihaskipuja. Tilanne jännitti aluksi Antilaa, muttei niinkään potilaan vuoksi, vaan videointitilanteen takia.

Lue myös

- Ennen omaa vuoroani mietin, kuinka luonteva pystyn olemaan ja että kurssikaveritkin näkevät videon, mutta itse tilanteessa pystyin unohtamaan kaiken muun, Antila kertoo.

Vastuullisen asiantuntijan rooli solahti Antilan päälle luontevasti myös kokemuskouluttajan mielestä, joka piti erityisesti siitä, että tuleva lääkäri otti hänet huomioon myös elein ja ilmein.

Antila piti hyödyllisenä harjoitella vastaanottotilannetta ilman vastuun tunnetta ja nähdä videolta omaa ei-kielellistä viestintää. Tärkein anti kokemuksesta oli hänelle se, ettei lääkärinä tarvitse "esittää mitään."

- Olin vastaanottotilanteessa juuri sellainen, kuin aina olen ihmisten kanssa, enkä yrittänyt vetää mitään erityistä lääkärin roolia. Kokemuskouluttajan palautteen rohkaisemana voin nauraa ja kokea tunteita potilaan kanssa, sillä hyvä lääkäri on riittävän empaattinen.

Satakunnasta kotoisin oleva Antila ei ole vielä varma erikoistumisalastaan, mutta viime kesän amanuenssijaksot herättivät kiinnostuksen sekä lastentauteihin että anestesiologiaan.

- Ne voisi yhdistää vastasyntyneiden tehohoidossa. Siinä tehtävässä on saatava puolelleen koko perheen luottamus.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030