Ajan­kohtai­sta

Potilaskuvia tuhoutui Pirkanmaalla

Kuvantamisarkiston kuvia tuhoutui tietojärjestelmäuudistuksessa.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
Panthermedia

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja kuntien käyttämän yhteisen kuva-arkiston tietojärjestelmäuudistuksessa on tuhoutunut potilaiden kuva-aineistoa. Kuvia on tuhoutunut pääasiassa niiltä henkilöiltä, joiden henkilötunnuksessa on ollut puute tai virhe. Potilaiden kuvista tehdyt lausunnot ja potilaskertomusmerkinnät ovat sen sijaan tallessa.

Sairaanhoitopiiri on henkilökohtaisesti yhteydessä niihin 208 potilaaseen, joiden henkilötunnus on kyetty luotettavasti selvittämään ja joiden arkistointivelvoitteen piirissä olevat kuvat ovat vuoden 2020 aikana tuhoutuneet.

Kuvantamisen tietojärjestelmävirhe tuli ilmi marraskuussa 2020 vastaanottotilanteessa TAYS:ssa, jossa potilaasta otettua kuvaa ei löytynyt potilastietojärjestelmästä. Virhe jäljitettiin tietojärjestelmämuutokseen, joka tehtiin Pirkanmaalla helmikuun 2020 alussa. Kuvien siirto vanhasta kuva-arkistosta (PACS-järjestelmä) uuteen päättyi elokuun alussa.

Uuteen järjestelmään siirrettiin sairaanhoitopiirin yksiköissä ja kunnissa otettuja kuvia. Pääosa kuvista on röntgenkuvia, muiden muassa mammografia- ja tietokonetomografiakuvia. Lisäksi joukossa on kuvia ultraääni-, magneetti- ja isotooppitutkimuksista.

Ilmoitus tietosuojavaltuutetulle

Kuvia on tuhoutunut 6 676 potilaalta, ja näistä 208 potilasta on sellaisia, joilla on normaali suomalainen henkilötunnus ja joiden kuvissa on voimassa oleva säilytysvelvollisuus.

Useimmilta potilailta on tuhoutunut yhden tutkimuksen kuvat. Näille 208 henkilölle sairaanhoitopiiri on lähettänyt henkilökohtaisen kirjeen, jossa on yksilöity tuhoutuneet kuvat.

Lue myös

Edellä mainitut kuvatiedostot ovat peruuttamattomasti tuhoutuneet, eikä niitä kyetä palauttamaan. Sen vuoksi ne eivät voi joutua vääriin käsiin.

Muihin henkilöihin ei ole voitu ottaa suoraan yhteyttä, koska henkilötunnus on ollut väliaikainen esimerkiksi tapaturmatilanteen tai ulkomaalaistaustan vuoksi tai henkilötunnuksessa on ollut virhe. Näiden kuvien lisäksi on tuhoutunut testikuvia, jotka eivät liity kehenkään hoitosuhteessa olevaan potilaaseen.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on tehnyt tietosuojaloukkauksesta marraskuussa 2020 ensimmäisen ilmoituksen tietosuojavaltuutetulle.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030