1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Lääkärintodistusten sähköinen välitys Kelaan toimii harvassa paikassa
Ajan­kohtai­sta

Lääkärintodistusten sähköinen välitys Kelaan toimii harvassa paikassa

Toiminto puuttuu vielä useista potilastietojärjestelmistä. Kanta-palvelujen osalta välityspalvelu jo toimii.

Lääkärintodistusten sähköinen välitys Kelaan toimii harvassa paikassa Kuva 1 / 1

A-lääkärintodistus sekä viisi muuta Kelan todistusta on mahdollista välittää suoraan etuuskäsittelyyn Kanta-palvelujen kautta.

Silti todistusten välitys onnistuu vasta muutamassa terveydenhuollon yksikössä.

Tämä johtuu siitä, että kyseinen toiminto puuttuu vielä useista potilastietojärjestelmistä. Kanta-palvelujen osalta välityspalvelu jo toimii.

Kelan etuuskäsittelyyn tulee vuosittain noin puoli miljoonaa A-lääkärintodistusta sairauspäivärahan hakemista varten. Valtaosa todistuksista tulee edelleen skannattuna tai kuvattuna liitteenä hakemuksen yhteydessä. Osa tulee paperisenakin.

– Toivomme todistusten ja lausuntojen Kanta-tallennuksen ja välityksen käyttöönoton leviävän mahdollisimman nopeasti, koska siitä on myös taloudellista hyötyä kansalaisille ja viranomaisille ja se on vaivatonta, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoissuunnittelija Mervi Pättikangas tiedotteessa.

Todistusten välittäminen sähköisesti vähentää turhaa tulostamista, nopeuttaa palveluprosessia ja lyhentää asiointiaikaa. Todistusten arkistointi ja välitys sähköisesti on myös turvallisempaa kuin papereiden käsittely.

Järjestelmä tarkistaa kentät

Lääkärin työn kannalta sähköisessä todistuksessa on se etu, että järjestelmä tarkistaa, onko tarvittavat kentät täytetty. Muuten lähettäminen ei onnistu.

– Näin etuuskäsittelyssä saadaan varmasti kaikki oikeat tiedot, eikä aikaa mene lisätietojen selvittelyyn, sanoo Kelan vastaava suunnittelija Kaisa Timonen tiedotteen mukaan.

Näin jälkikäteen ei kulu aikaa oikeiden tietojen selvittelyyn.

Monet todistukset tallennetaan joka tapauksessa Kanta-palvelujen Potilastiedon arkistoon. Ne eivät kuitenkaan välity etuuskäsittelyyn, jos välityspalvelu ei ole käytössä.

Toimintojen kehitys jatkuu

Käytännössä todistusten välityspalvelun aloittaminen vaatii sitä, että terveydenhuollon tietojärjestelmätoimittajan pitää toteuttaa tarvittavat toiminnallisuudet potilastietojärjestelmään. Sen jälkeen järjestelmien pitää käydä hyväksytysti läpi yhteistestaus Kanta-palvelujen ja välittäjän välillä.

Todistusten välitys voi alkaa, kun järjestelmä läpäisee käyttöönottokokeen.

Lue myös

Kaisa Timosen mukaan käyttöönottokokeen on tehnyt pari organisaatiota. Syksylle on suunnitteilla useampia käyttöönottoja.

– Haluamme toki rohkaista terveydenhuollon organisaatioita tiedustelemaan omilta tietojärjestelmätoimittajiltaan missä vaiheessa käyttöönoton kanssa ollaan menossa, Timonen sanoo.

Kanta-palveluissa kehitetään edelleen todistuksiin, lausuntoihin ja lomakkeisiin liittyviä toimintoja. Arkistointia varten palvelussa on jo valmiina lääkärinlausunto henkilön ajokyvystä.

Ajokortin hakija voi Mervi Pättikankaan itse välittää todistuksen ajokyvystään Traficomin sähköisessä asiointipalvelussa oikeaan osoitteeseen.

Otsikko muutettu kello 12.13.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Tietosuojavaltuutettu: Sote-ala tulkitsee tietosuojaa väärin

– Kuka näitä tulkintoja oikein tekee, kysyi tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sote-alan seminaarissa torstaina.

Ajassa
Lääkäriliiton yt-neuvottelut päättyivät

Neuvottelut johtivat kuuden työsuhteen päättymiseen.

Tieteessä
Pilkkovatko suolen mikrobit lääkkeet?

Lääkkeiden teho voi vaihdella potilaan suolen mikrobivalikoiman mukaan.

Työssä
Kädenpuristus kertoo paljon Liisamari Krügerille

Epämääräinen arvio puristus­voimasta ei riitä, vaan se tulisi mitata.

Liitossa
Palkasta pitää voida puhua

Arvostus mitataan perinteisesti euroilla, eikä siinä ole mitään hävettävää, kirjoittaa Minna Kaarisalo.

Tieteessä
Uusi diagnoosimenetelmä voi vähentää verinäytteiden tarvetta

RFS-menetelmään perustuva testi tunnistaa myyräkuumeen virtsanäytteestä.