1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Potilasvakuutuslain turva ulottuu harvoin ulkomaille
Ajan­kohtai­sta 41/2020 vsk 75 s. 2120 - 2121

Potilasvakuutuslain turva ulottuu harvoin ulkomaille

Uusi potilasvakuutuslaki tulee voimaan vuoden vaihteessa.

Potilasvakuutuslain turva ulottuu harvoin ulkomaille Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

– Lääkäriliiton jäsenille uudistus ei aiheuta suuria muutoksia, sanoo korvauspäällikkö Elina Muukkonen Potilasvakuutuskeskuksesta.

Uuden lain perusperiaate on sama kuin nykyisessäkin laissa: potilasvakuutus on voimassa, kun sekä potilas että lääkäri ovat hoitoa annettaessa Suomessa. Silloin vakuutus kattaa myös etähoidon.

Suomalaisen lääkärin vakituinen vastaanottotoiminta ulkomailla ei siis ole vakuutuksen piirissä.

– Potilasvakuutusturva on kuitenkin voimassa satunnaisissa tilanteissa, joissa potilas tai lääkäri on ulkomailla esimerkiksi sovittuna soittoaikana. Edellytyksenä on, että hoito on aloitettu ja käytännössä myös annetaan Suomessa, Muukkonen sanoo.

Turva ulkomailla rajoitettu tiukasti

Uusi laki tuo potilasvakuutuksen piiriin kuitenkin tilanteet, joissa julkinen terveydenhuolto lähettää potilaan ulkomaille hoitoon. Ehtona on, että hoito on potilaan terveydentilan kannalta välttämätöntä, mutta sitä ei ole saatavissa Suomesta.

Potilasvakuutuskeskuksen päämatemaatikon Juha Tiensuun mukaan tällaisia potilaita on ehkä joitakin kymmeniä vuodessa.

Vakuutusturva ei kuitenkaan kata potilaan lähettämistä ulkomaille niin sanottuun kokeelliseen hoitoon eikä hoitoa, johon potilas itse hankkiutuu ulkomaille.

Potilasvakuutus ei ole voimassa myöskään, kun suomalainen lääkäri hoitaa suomalaista potilasta ulkomailla. Tämä koskee esimerkiksi urheilulääkäreitä ja rauhanturvajoukkojen lääkäreitä.

– He hankkivat lisäturvaa muista vakuutuksista, Elina Muukkonen sanoo.

Vakuutusyhtiöllä on vakuutuspakko

Lääkäriliitto ottaa ammatinharjoittajina toimiville jäsenilleen lakisääteisen potilasvakuutuksen. Se ei kuitenkaan ole voimassa, jos lääkäri järjestää toimintansa yhtiömuotoisesti – ei edes niin sanotuissa yhden miehen yhtiöissä. Yhtiön tai lääkärin on itse otettava vakuutus.

Tähän asti vakuutusyhtiö on voinut kieltäytyä myöntämästä vakuutusta lääkärille. Silloin vakuutuksen on voinut ottaa Potilasvakuutuskeskukselta.

Tilanne muuttuu ensi vuoden alussa. Jos vakuutusyhtiö myy potilasvakuutuksia, se ei voi kieltäytyä myymästä lääkärille sellaista.

Potilasvakuutuskeskus sen sijaan ei enää saa myöntää lääkäreille potilasvakuutuksia.

– Potilasvakuutuskeskuksesta vakuutuksen ottaneita lääkäreitä on vähän, ja heille on soitettu asiasta. Heille lähetetään vielä virallinen ilmoitus vakuutuksen irtisanomisesta, Juha Tiensuu kertoo.

Kun lääkäri pyytää vakuutusyhtiöltä tarjousta vakuutuksesta, yhtiöllä on oikeus selvittää lääkärin vahinkohistoriaa Potilasvakuutuskeskuksesta. Vakuutusyhtiöt hinnoittelevat itse potilasvakuutusmaksunsa.

Lue myös

– Vahinkohistoria tietenkin vaikuttaa siihen, Elina Muukkonen toteaa.

Laitevahinkoja korvauksen piiriin

Lakiuudistus tuo potilasvakuutuslain piiriin potilaaseen kiinteästi asennettavia terveydenhuollon laitteita, kuten tekoniveliä, sydämentahdistimia ja hammasimplantteja.

Jos laite on mennyt epäkuntoon ja aiheuttanut henkilövahingon, potilas on joutunut aiemmin jopa käräjöimään laitevalmistajaa vastaan omalla kustannuksellaan.

Ensi vuoden alussa implanttivahingot siirtyvät Potilasvakuutuskeskuksen arvioitaviksi.

– Korvausta voidaan maksaa, ellei laite ole ollut niin turvallinen, kuin on ollut aihetta olettaa ottaen huomioon laitteen markkinoille tulon ajankohdan ja sen ennakoitavissa olevan käytön, Muukkonen toteaa.

Laki koskee vain vuodenvaihteen jälkeen asennettuja laitteita. Vahinko korvataan laitteen hankkineen tahon vakuutuksesta.

› Lue myös Mitä Lääkäriliiton potilasvakuutus kattaa? s. 2160.

Kirjoittajat
Suvi Sariola

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Yksikin kysymys kertoo potilaan pärjäämisestä

Potilaan pärjäämisen tunnetta mittaavan PEI-mittarin osuvuus suomalaisessa terveyskeskusympäristössä on hyvä, ilmeni Elina Tolvasen väitöstutkimuksessa.

Tieteessä
Kuolleisuus väheni 15 prosenttia, kun ensihoitolääkäri osallistui vakavan aivovamman ensihoitoon

Väitöskirjan tehneen Toni Pakkasen mukaan ensihoitolääkärien antamalla hoidolla on myös merkittävä myönteinen kustannusvaikutus yhteiskunnalle.

Tieteessä
Endometrioosista laaja rekisteritutkimus

Tutkimuksen kohteena on 50 000 potilasta, kirjoittaa Yliopisto-lehti.

Ajassa
Metformiinivalmisteille vaatimus nitrosamiinitestauksesta

Euroopan lääkevirasto EMA ja kansalliset lääkeviranomaiset haluavat varmistaa potilasturvallisuuden varotoimenpiteenä.

Kommentti
Turmiolan Tommin kuurot korvat

Koronaviestinnässä olemme siirtyneet sota-ajan selkeydestä pitkittyvän kylmän sodan propagandaan, kirjoittaa Sally Järvelä.

Kolumni
Vanhuksen kuolema

Vuosi 2020 on tehnyt näkyväksi pari lausetta, jotka eivät millään jätä rauhaan, kirjoittaa Jani Kaaro.