Professuuriautomaatti herättää kysymyksiä
Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan uusi osa-aikaisten professorien kutsumenettely herättää hämmennystä. Arvostelijoiden mielestä menettely saattaa uhata sekä akateemista että sukupuolten välistä tasa-arvoa.
Professuurien mahdollisten naishakijoiden joukossa on herännyt epäilys, että kutsumenettely saattaa luoda mieshakijoita suosivan automaatin. Epäselväksi on jäänyt myös, miten yliopisto varmistaa, ettei menettely syrji sellaisia professuurista kiinnostuneita henkilöitä, jotka ovat ylilääkäriksi valittua akateemisesti ansioituneempia.
Menettelyä yksinkertaistettiin
– Tavoitteena on ollut menettelyn yksinkertaistaminen. Olimme tilanteessa, jossa asioita ei saatu eteenpäin, koska molemmat tahot tekivät valintaa yhtä aikaa, kertoo dekaani Risto Renkonen Helsingin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta.
Renkonen uskoo, että yksinkertaistamisessa on onnistuttu.
Kun HUS on saanut ylilääkärin viran täytettyä, lääketieteellisessä tiedekunnassa päätetään, käynnistetäänkö henkilön kutsuminen professorin tehtävään. Jos tähän päädytään, käynnistyy vain tätä kutsuttavaa henkilöä koskeva arviointi. Professoriksi valittavan on täytettävä sanamuoto ”kiistatta pätevä”.
Arvioinnissa mukana ovat valintatoimikunta, laitosneuvosto, ulkomaiset arvioijat, yliopistotoimikunta ja dekaani. Lopullisen nimityspäätöksen tekee yliopiston kansleri.
– Kaikissa arviointiin osallistuvissa elimissä on mukana myös naisia, Renkonen huomauttaa.
Erilaiset pätevyydet
Ylilääkärin ja professorin pätevyysvaatimukset voivat olla erilaiset. Voiko käydä niin, että professoriksi kutsutaan ylilääkäri, jonka HUS on valinnut kliinisten ansioiden perusteella, mutta jonka akateemiset meriitit ovat toista hakijaa heikommat?
– Ei yliopistolla ole halua alennusmyyntiin. Haluamme parhaat mahdolliset voimat kehiin. Jos HUS:n valitseman ylilääkärin ansiot eivät yliopiston mielestä riitä professorin tehtäviin, häntä ei kutsuta, Renkonen vakuuttaa.
– Ylilääkärivalinnassa yhtenä kriteerinä on aina tutkimuksen tieteellinen pätevyys ja opetuskokemus, näissä tilanteissa vielä painotetummin, HUS:n johtajaylilääkäri Lasse Viinikka kertoo.
Lue lisää perjantaina ilmestyvästä Lääkärilehdestä 42/2010.
Anne Seppänen
Kuva: Imagesource / Suomen kuvapalvelu