1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Psoriasis sai maailmanlaajuisen tietopankin
Ajan­kohtai­sta

Psoriasis sai maailmanlaajuisen tietopankin

Kroonista ihon tulehdussairautta esiintyy eniten Länsi-Euroopassa.

Psoriasis sai maailmanlaajuisen tietopankin Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Psoriasiksen esiintyvyydestä on julkaistu ensimmäinen maailmanlaajuinen tietopankki, Psoriasis Atlas. Tietopankin ovat laatineet kolme kansainvälistä psoriasisorganisaatiota.

Kroonista immuunivälitteistä ihon tulehdussairautta esiintyy maailmanlaajuisesti eniten Pohjoismaissa ja muualla Länsi-Euroopassa. Norjassa esiintyvyys on väestötasolla maailman korkein: 1,98 prosenttia. Suomessa psoriasista sairastaa koko väestöstä 1,74 prosenttia ja aikuisväestöstä 2,5 prosenttia.

Maailmanlaajuisesti sairastuneita on arviolta 60 miljoonaa.

– Lähes 100 000 suomalaista sairastaa tätä tulehduksellista koko kehon sairautta. Jo nyt tiedämme, että psoriasikseen liittyy vahvasti myös muiden sairauksien puhkeamisen riski, ja on hyvä, että tästäkin asiasta on tulossa lisää tietoa, Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman sanoo tiedotteessa.

Atlaksen tiedot perustuvat psoriasisdiagnoosin saaneisiin. Bäckman muistuttaa, että moni sairastaa tautia vuosia tai vuosikymmeniä ennen kuin hakeutuu lääkärin vastaanotolle.

Lue myös

Tietopankki on jatkoa Maailman terveysjärjestön WHO:n vuonna 2014 julkaisemalle psoriasiksen päätöslauselmalle ja vuonna 2016 julkaistulle psoriasiksen maailmanlaajuiselle raportille, joissa psoriasiksen todetaan olevan vaikea, tarttumaton sairaus.

Nyt julkaistu tietopankki sisältää esiintyvyystietojen lisäksi sairastuneiden kertomuksia. Jatkossa sinne lisätään tietoa psoriasiksen hoidosta, liitännäissairauksista sekä taudin yhteiskunnalle koituvista kustannuksista.

Toteutuksesta vastaavat Maailman psoriasisjärjestöjen kattojärjestö IFPA, Maailman psoriasisneuvosto IPC ja Dermatologisten järjestöjen kattojärjestö ILDS.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona koettelee vanhuksia

Vanhukset ovat olleet eristyksissä kohta vuoden. Mitä heidän kunnostaan tiedetään?

Tiedepääkirjoitus
Sepelvaltimotaudin kajoavan hoidon asema on tarkentumassa

Toimenpidetekniikat ovat kehittyneet sekä kardiologiassa että kirurgiassa, sanoo Jari Laukkanen.

Pääkirjoitus
Lääkäri on kirjoittaja

Tärkeintä on, että viesti välittyy niille lukijoille, joille se on tarkoitettu, kirjoittavat Pertti Saloheimo ja Pertti Mustajoki.

Kolumni
Kuolemattomuuden kiirastuli

Harvempi enää kuoli suorilta jaloin, kirjoittaa Jani Kaaro.

Ajassa
Videorobotti vähentää koronapotilaita hoitavien altistumisriskiä

Elisan videorobotti on ollut lääkärien ja hoitajien apuna HUS:n Kirurgisessa sairaalassa.