1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Psoriasis sai maailmanlaajuisen tietopankin
Ajan­kohtai­sta

Psoriasis sai maailmanlaajuisen tietopankin

Kroonista ihon tulehdussairautta esiintyy eniten Länsi-Euroopassa.

Psoriasis sai maailmanlaajuisen tietopankin Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Psoriasiksen esiintyvyydestä on julkaistu ensimmäinen maailmanlaajuinen tietopankki, Psoriasis Atlas. Tietopankin ovat laatineet kolme kansainvälistä psoriasisorganisaatiota.

Kroonista immuunivälitteistä ihon tulehdussairautta esiintyy maailmanlaajuisesti eniten Pohjoismaissa ja muualla Länsi-Euroopassa. Norjassa esiintyvyys on väestötasolla maailman korkein: 1,98 prosenttia. Suomessa psoriasista sairastaa koko väestöstä 1,74 prosenttia ja aikuisväestöstä 2,5 prosenttia.

Maailmanlaajuisesti sairastuneita on arviolta 60 miljoonaa.

– Lähes 100 000 suomalaista sairastaa tätä tulehduksellista koko kehon sairautta. Jo nyt tiedämme, että psoriasikseen liittyy vahvasti myös muiden sairauksien puhkeamisen riski, ja on hyvä, että tästäkin asiasta on tulossa lisää tietoa, Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman sanoo tiedotteessa.

Atlaksen tiedot perustuvat psoriasisdiagnoosin saaneisiin. Bäckman muistuttaa, että moni sairastaa tautia vuosia tai vuosikymmeniä ennen kuin hakeutuu lääkärin vastaanotolle.

Lue myös

Tietopankki on jatkoa Maailman terveysjärjestön WHO:n vuonna 2014 julkaisemalle psoriasiksen päätöslauselmalle ja vuonna 2016 julkaistulle psoriasiksen maailmanlaajuiselle raportille, joissa psoriasiksen todetaan olevan vaikea, tarttumaton sairaus.

Nyt julkaistu tietopankki sisältää esiintyvyystietojen lisäksi sairastuneiden kertomuksia. Jatkossa sinne lisätään tietoa psoriasiksen hoidosta, liitännäissairauksista sekä taudin yhteiskunnalle koituvista kustannuksista.

Toteutuksesta vastaavat Maailman psoriasisjärjestöjen kattojärjestö IFPA, Maailman psoriasisneuvosto IPC ja Dermatologisten järjestöjen kattojärjestö ILDS.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Kun aika on – näin lopetat vastaanoton

Lääkäri ei voi lopettaa vastaanottoaan noin vaan.

Tieteessä
Lääkkeiden riskinjakosopimuksille on selvä tarve

Sairaaloiden ja lääkeyritysten sopimukset ovat yleistyneet Suomessakin.

Ajassa
Mihin yleislääkäripäivystäjää tarvitaan yöllä?

Ei pidä lähteä lääkärin ammattiin, jos ajattelee, että tehdään virkamiestyötä virka-aikana päiväsaikaan, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Liitossa
Laatupalkinnosta kilpailee kolme finalistia

Yksi finalisteista on Heinola, jossa on kehitetty vanhuspalveluiden lääkäritoimintaa – kuvassa ovat johtava ylilääkäri Kirsi Timonen sekä geriatrian erikoislääkärit Pirjo Peltomäki ja Markus Peltonen.

Tiedepääkirjoitus
Parkinsonin tauti – uraatistako apua?

Uraattitason nostaminen farmakologisesti voisi hidastaa sekä motoristen että kognitiivisten oireiden etenemistä, kirjoittaa Tua Annanmäki.

Ajassa
Mukana porukassa

– Johtoryhmässä on päässyt tutustumaan työyhteisöön laajemmin, kertoo erikoistuva lääkäri Joel Holmen.