Ajan­kohtai­sta

Psykoterapeutiksi saa opiskella HUS:ssa työajalla

Psykoterapeuttikoulutus antaa työkaluja myös lääkärin työhön, huomasi nuorisopsykiatriksi erikoistuva Mirja Laurila.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Petri Kärkkäinen

Psykoterapeuttikoulutus antaa työkaluja myös lääkärin työhön, huomasi nuorisopsykiatriaan erikoistuva Mirja Laurila.

Kuvituskuva 2
Ville Heinonen

Laura Häkkisen mukaan kokemukset ovat olleet positiivisia ja psykoterapiakoulutuksen tarjoamista aiotaan jatkaa.

HUS Psykiatrialla erikoistuvan lääkärin on mahdollista suorittaa erikoistumisen ohella psykoterapeutin opinnot. Työnantaja maksaa opiskelun ja sitä saa tehdä työajalla.

Etu on rahan arvoinen: psykoterapeutiksi opiskelu on kallista ja maksaa koulutussuunnasta riippuen tuhansia euroja. Esimerkiksi Helsingin yliopistolla tarjolla on koulutusta 13 000 eurosta lähtien yli 25 000 euroon asti. Tämän päälle tulee vielä psykoterapeutiksi opiskelevan pakolliset omat terapiakäynnit.

HUS maksaa erikoistumisalalle soveltuvat Helsingin yliopistossa tarjottavat psykoterapiakoulutukset ja vastaavat psykoterapian koulutukset myös muissa yliopistoissa.

Kuvituskuva 2

Tarkoituksena on palvella erikoistuvia lääkäreitä hyvin sekä tuoda lisää psykoterapiaosaamista julkiseen terveydenhuoltoon, kertoo HUS Nuorisopsykiatrian linjajohtaja Laura Häkkinen. Tämä toimii myös rekrytointivalttina, hän sanoo.

Lisää itsetuntemusta

Häkkisen mukaan koulutuksen myötä lääkäri saa työkaluja potilaan tapaamiseen, arviointiin ja hoitoon sen lisäksi että saa psykoterapeutin pätevyyden.

– Psykoterapeuttikoulutukseen liittyy yleensä jonkinlainen oma terapiaprosessi ja sitä kautta itsetuntemuksen lisääntyminen. Minusta on arvokas pääoma, että oppii tuntemaan itseään ja omia reaktioita, joita potilas kenties herättää.

Psykiatrisessa hoidossa suuri osa hoidosta ja arvioinnista perustuu vuorovaikutukseen, huomauttaa Häkkinen. Siksi vuorovaikutuksen osaamisen syventäminen voi helpottaa potilaan kohtaamista ja hoitamista.

HUS:ssa nuorisopsykiatriksi erikoistuva Mirja Laurila opiskelee työn ohella psykoterapeutiksi. Hän kertoo, että opiskelun ja työn yhdistäminen on sujunut hyvin. Työaikana saa osallistua seminaaripäiviin ja koulutukseen sisältyviin työnohjauksiin sekä opiskelijoilla on mahdollisuus ottaa koulutuspotilaita HUS:n potilaista.

Työnantaja ei maksa matkakuluja eikä psykoterapeuttiopiskelijan omaa terapiaa, joka kuuluu pakollisena koulutukseen.

Kuvituskuva 1

Mirja Laurila arvioi, että hänen kohdallaan työnantajan maksettavaksi tulee koulutuksen kokonaiskustannuksista noin kolme neljäsosaa. Lisäksi hän maksaa itse koulutukseen kuuluvan oman terapiansa, jota vaaditaan 80 tuntia.

Laurila aloitti opiskelun viime syksynä ja on jo nyt huomannut, että siitä on paljon hyötyä työssä.

– Terapian myötä oppii tuntemaan itseään paremmin. Itsetuntemuksesta on paljon apua psykiatrisessa työssä ja työssä nuorten kanssa. Nuorisopsykiatrisesta hoidosta iso osa on psykososiaalista hoitoa.

Lue myös

Laurilan mielestä koulutus myös syventää omaa ammattitaitoa, koska siinä tarkastellaan mielen häiriöitä myös vähän eri vinkkelistä kuin lääketieteessä.

Ammatit täydentävät toisiaan

Uuden ammatin opiskelu on työlästäkin, mutta Laurila suosittelisi kaikille psykiatriaan erikoistuville psykoterapeuttikoulutusta edes jonkin laajuisena.

– Siinä saa erilaisen näkökulman häiriöihin ja syvennettyä ja monipuolistettua omaa ammattitaitoa.

Itse hän aikoo valmistuttuaan tehdä osittain psykoterapeutin ja osittain nuorisopsykiatrin työtä. Lääketiedettä hän ei aio kokonaan hylätä.

– Uskoisin, että ammatit täydentävät toisiaan ja tuovat vaihtelua ja monipuolisuutta työhön.

HUS on vasta viime vuonna alkanut maksaa ja mahdollistaa psykoterapiaopintoja.

Häkkisen mukaan kokemukset ovat olleet positiivisia ja psykoterapiakoulutuksen tarjoamista aiotaan jatkaa.

– Uskon, että mahdollisuus lisää entisestään alan mielenkiintoisuutta ja monipuolisuutta, hän sanoo.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030