Ajan­kohtai­sta

Psyykkistä etävalmennusta koronavirusepidemiasta huolestuneille synnyttäjille

Naistenklinikka ja Espoon sairaala tarjoavat psyykkistä etävalmennusta, koska saivat runsaasti yhteydenottoja koronavirusepidemian vuoksi.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
PantherMedia Jochen Schoenfeld

HUS:n Naistenklinikka ja Espoon sairaala saivat huhtikuun aikana runsaasti huolestuneita yhteydenottoja koronavirusepidemian ja synnyttäjien tukihenkilöiden läsnäolorajausten vuoksi. HUS reagoi huoleen tarjoamalla tuleville synnyttäjille mahdollisuutta psyykkiseen etävalmennukseen.

Psyykkistä tukea tarjotaan Turvallisuuden tunteen vahvistaminen synnytyksessä ja lapsivuodeosastolla eli Tunteva -valmennuksen avulla. Valmennuksen tarkoituksena on tukea etukäteen äidin onnistunutta synnytystä ja ensimmäisiä synnytyksen jälkeisiä päiviä. Puolitoistatuntiset valmennukset järjestetään ryhmämuotoisina ja virtuaalisesti Microsoft Teams -sovelluksen kautta. Ryhmiä ohjaavat HUS:n synnytyspelkoihin perehtyneet psykologit.

– Yhteen ryhmään mahtuu enintään kahdeksan odottajaa. Valmennus on odottavalle äidille kertaluonteinen ja se on suunniteltu siten, että voimavaroja lisäävien taitojen vahvistamista voi jatkaa itsenäisesti ryhmätapaamisen jälkeen, kertoo valmennuksia järjestävä psykologi Sara Nurminen tiedotteessa.

Suomen- ja englanninkielisiin valmennuksiin on mahdollista päästä mukaan nopeasti ja matalalla kynnyksellä äitiysneuvoloiden kautta. Valmennusta tarjotaan ensisijaisesti äideille, joilla on raskausviikkoja takanaan jo noin 34.

Keinoja turvallisuuden tunteen lisäämiseksi

Tunteva-valmennukseen alkoi tulla lähetteitä heti sen jälkeen, kun tieto lähetettiin neuvoloille 17. huhtikuuta. Ensimmäiset ryhmätapaamiset järjestettiin nopeasti jo sitä seuraavalla viikolla.

Lue myös

Tapaamisia vetänyt psykologi Ea Huhtala sanoo, että Teams-etäyhteys oli ryhmämuotoiseen psyykkiseen tukeen toimiva työkalu.

– Kävimme yhdessä osallistujien kanssa läpi synnytyssairaalaan yksin jäämisen herättämiä tunteita, kuten epäreiluuden kokemusta, kiukkua, voimattomuutta ja pelkoa. Tutkimme myös keinoja turvallisuuden ja hallinnan tunteen lisäämiseksi, Huhtala toteaa tiedotteen mukaan.

Kokemukset etävastaanotoista ovat olleet hyviä jo vaikeasta synnytyspelosta kärsivien Nyytti-ryhmissä, jotka siirtyivät etäyhteyden käyttöön koronavirusepidemian vuoksi jo maaliskuussa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030